PRECURE: Smarte ”wearables” starter vanebrud

PRECURE introducerer smarte albueærmer, der hjælper med at forebygge arbejdsskader og løfte arbejdsmiljøet. Det danske start-up har allerede fået registreret varemærker og søgt patenter på deres idé, og de er derfor ikke langt fra at kunne påbegynde samarbejdet med interessenter på tværs af Atlanten.

Du sidder ved dit skrivebord med øjnene fokuseret på skærmen. Din kaffe er blevet kold, fordi dit arbejde kræver din fulde opmærksomhed. Du har ikke lagt mærke til, at du har krøllet dig sammen og scrollet to kilometer på musen, mens du sad i en forkert stilling. Pludselig mærker du, at det gør lidt ondt. Lyder det bekendt?

Menneskekroppen er ikke indrettet til det arbejdsliv, som størstedelen af os i dag praktiserer, og konsekvensen er nedslidning og arbejdsskader. Rigtig mange arbejdsskader. Danske PRECURE har sat sig for at løse problemet, og det gør de ved at introducere smarte ”wearables” – altså beklædning med indbygget sensorteknologi, der kan monitorere muskelaktivitet, komme skader i forkøbet og bidrage til varige adfærdsændringer i arbejdslivet.

”En digital fysioterapeut”

Idéen begyndte at spire da Søren Würtz, som nu er udviklingschef i PRECURE, arbejdede som fysioterapeut og arbejdsmiljøekspert. Hans patienter havde svært ved at komme de dårlige vaner til livs, fordi de ikke blev gjort opmærksomme på dem, før noget gjorde ondt.

I 2019 introducerede PRECURE deres bud på en løsning med lanceringen af et IoT-baseret ærme til albuen. MLI® Elbow holder øje med brugernes muskelaktivitet og slår alarm, når brugerens belastning er uhensigtsmæssig og kan være et problem. Det er lidt som at have en digital fysioterapeut med på arbejde. Hele tiden.

Foruden at hjælpe den enkelte bruger, kan arbejdsgiver bruge de data, som en MLI® Elbow leverer, til at få indsigt i virksomhedens generelle arbejdsmiljø og finde ud af, hvordan det kan gøres bedre og sundere. Den del af forretningen kaldes PRECURE Insight.

Læs her hvordan PRECURE har testet MLI® Elbow hos en stor dansk virksomhed.

MLI® Elbow hjælper med at forebygge bl.a. tennisalbuer og musearme, og det er ét af mange produkter i PRECUREs pipeline. På sigt vil det danske start-up introducere MLI® produkter, der er rettet mod hhv. ryg-, nakke- og håndledsproblemer, og de mærker stor interesse både i Danmark og resten af verden. ”Vi har ramt noget, som er og bør være i fokus hos arbejdsgivere i hele verden,” siger CEO i PRECURE, Finn Bech Andersen, og netop derfor, har det været vigtigt for både PRECURE og deres investorer at få styr på de immaterielle rettigheder til løsningen.

IP-systemet – en verden for sig

Finn Bech Andersen fortæller, at de immaterielle rettigheder var ét af de første punkter på agendaen, da virksomheden skulle lægge deres forretningsplan. ”Vi forsøgte da også at forfatte en patentansøgning internt,” siger Finn Bech Andersen med smil i stemmen. ”Vi fandt dog ret hurtigt ud af, at dén verden var alt for langt fra den startup-verden, vi befandt os i, og ikke mindst det sprog vi talte. Så vi besluttede at investere i professionel hjælp,” fortsætter han.

Finn Bech Andersen forklarer, at det var vigtigt for virksomheden at finde en trusted partner, der kunne se på produkterne med nye øjne og rådgive om, hvordan de bedst blev klar til markedet. Og det var netop den type rådgivning, PRECURE fandt hos Plougmann Vingtoft, hvor de i samarbejde med et hold af IP-eksperter har fået etableret en professionel IP-strategi for både patenter og varemærker.

Per Nygreen, der er patentrådgiver inden for teknologi og software hos Plougmann Vingtoft, har hjulpet PRECURE med at søge patent på anvendelsesmetoden for, hvordan produkterne anvender kunstig intelligens til at identificere uhensigtsmæssig muskelaktivitet hos brugeren.

”PRECURE har et stærkt hold af specialister, men de manglede en rådgiver, der kunne omsætte deres produktbeskrivelser til patentsprog og dermed sikre dem den bedst mulige position i markedet,” siger Per Nygreen, som i øjeblikket afventer, at patentansøgningerne kan videreføres, så de på sigt kan blive til patenter, der gælder i hele verden.

PRECURE har desuden fået registreret fire varemærker, der sikrer dem retten til deres navn og logo. Det er varemærkerådgiver, Henriette Rasch, hos Plougmann Vingtoft, der har hjulpet startup-virksomheden med at tage de rigtige valg og dermed få en varemærkestrategi på plads. ”PRECUREs produkter har globalt udsyn og potentiale, og netop derfor er en stærk beskyttelse mod kopister altafgørende,” siger hun og fortæller, at hun er i løbende dialog med PRECURE for at sikre, at IP-strategien matcher resten af forretningen.

Et værdifuldt samarbejde

For startup-selskabet PRECURE gav det mening at investere i professionel IP-rådgivning, og CEO Finn Bech Andersen fortæller afslutningsvist:

”For os har det været værdifuldt at indgå samarbejde med Plougmann Vingtofts rådgivere, fordi de både er imødekommende og konstruktive. Jeg oplever, at rådgiverne forstår vores produkter, kan stille kritiske spørgsmål og tør at fortælle os, hvor de mener, vi bruger vores tid og penge bedst – også hvis det ikke er på IP-ydelser.”

Du kan se alle Plougmann Vingtofts eksperter her og læse om deres specialer. Har du brug for rådgivning eller en second-opinion på din egen IP-strategi, kan du kontakte eksperterne direkte eller sende en generel forespørgsel til pv@pv.eu.