Registreret varemærke eller ej? Få hjælp til din strategi

Der er forskel på et registreret varemærke og et varemærke, der tages i brug uden at være officielt registreret. Forskellen betyder noget for, hvordan man som ejer står i en eventuel sag om væremærkekrænkelse. Kender du forskellen? Hvis ikke, så læs med nedenfor.

Hvad betyder de forskellige varemærkesymboler?

De to symboler, man bruger til at indikere, at et navn eller logo er et varemærke (”®” og ”™”), har forskellig betydning.

Symbolet ”®” står for “Registered Trademark” og viser, at der er tale om et officielt registreret varemærke.

Symbolet”™” står for “Trademark” og viser, at du anser dit ordmærke eller logo som et beskyttet varemærke uden at have registreret det officielt.

Bemærk at symbolet ”®” kun må bruges i de lande, hvor du officielt har registreret dit varemærke hos myndighederne. Symbolet ”™” kan du derimod bruge, som du vil, i de lande, hvor du endnu ikke har indsendt en varemærkeansøgning.

Symbolerne viser omverdenen, at du anser varemærket for din ejendom, og ved at bruge symbolerne sender du et signal om, at du tager agter at beskytte dit varemærke mod kopister.

Kan jeg bruge mit varemærke uden at registrere det?

Under visse omstændigheder er det muligt at opnå varemærkebeskyttelse uden at registrere mærket. Det sker ved, at man blot tager mærket i brug. Dette går under betegnelsen ”ibrugtagne varemærker”.

For at du kan kan håndhæve rettigheder – eller varemærkeretten – til ibrugtagne varemærker, skal varemærket bruges i et sådant omfang, at der er mere end blot lokalt kendskab til det.

Du kan opnå varemærkeret, hvis dit varemærke for eksempel markedsføres i butikker samtidigt med, at du annoncerer i avisen eller på internettet. Q8 opnåede eksempelvis varemærkeret på én dag ved at lancere en landsdækkende annonce, da de i sin tid gik ind på det danske marked.

Vælger man at tage et varemærke i brug uden at registrere det, skal man i en eventuel krænkelsessag kunne dokumentere brugen af varemærket, hvilket kan være en tidskrævende og svær proces.

Desuden skal man være opmærksom på, at det ikke er alle lande, der anerkender ibrugtagne varemærker. I disse lande er det dermed nødvendigt at registrere varemærket officielt.

Derfor er det altid en god idé at undersøge praksis i de lande, du ønsker at benytte varemærket i. Så er du sikker på, at du har retten til at bruge varemærket og til at forhindre andre i at bruge det.

Har du brug for rådgivning?

Vi anbefaler, at du registrerer dit varemærke officielt, inden du tager det i brug, da det giver den mest sikre beskyttelse. Med en varemærkeregistrering kan du nemt bevise din ret til at drive virksomhed under varemærket, også hvis en konkurrent beskylder dig for at kopiere deres produkter.

Du kan tjekke i Patent- og Varemærkestyrelsens databaser om dit varemærke er ledigt.

Du er også velkommen til at kontakte Plougmann Vingtofts varemærkeeksperter, som står klar til at hjælpe dig videre.

Find dem på siden her og tag direkte kontakt – eller send os en uforpligtende forespørgsel via kontaktformularen herunder.

Kontakt vores eksperter

Undlad venligst at benytte denne formular til kommunikation om igangværende sager. Kontakt i stedet din Plougmann Vingtoft ekspert direkte.
  • Få mere information om hvordan vi behandler og beskytter dine data her.

 

Tilbage til siden “Varemærker”