PHASE ONE: Balancenerven i dit digitalkamera

Du går sandsynligvis rundt med Phase Ones opfindelse i lommen lige nu. Den danske kameraproducent Phase One står nemlig bag den teknologi, der får billederne fra telefonens kamera til at vende den rigtige vej. Opfindelsen blev patenteret med Plougmann Vingtofts hjælp for næsten 20 år siden, og i dag bliver den brugt i alle smartphones og digitalkameraer.

En patentoverraskelse
I løbet af 1990’erne blev digitalkameraer mere og mere almindelige, men den digitale billedteknologi gav også nogle helt nye udfordringer, når billederne skulle printes. Havde man taget et billede på højkant, kunne man risikere, at det blev printet vandret, og omvendt. Det satte Phase One, der producerer kameraer i luksusklassen, sig for at gøre noget ved.

De fandt på at bygge allerede eksisterende bevægelsessensorer ind i digitale kameraer, hvilket gjorde det muligt at lagre informationer om billedets retning som metadata i billedfilen. En slags balancenerve i kameraet. Det er også denne bevægelsessensorteknologi, der får billedet på dit mobilkamera til at flippe rundt, når du vender telefonen.

“Der var flere større producenter, der arbejdede på noget lignende og havde en mere aggressiv patentstrategi, så det kom næsten som en overraskelse for Phase One, at de var først med patentet,” fortæller European Patent Attorney Nils Jakob Mørkbak, der har rådgivet Phase One siden 2000.

Men det er jo hele tre ting …
Phase Ones første patent var bredt formuleret og indeholdt flere idéer til at udbygge teknologien med bevægelsessensorer i digitalkameraer. Efterhånden som digitale kameraer blev mere og mere udbredte, og de også blev installeret i smartphones, kunne Phase One patentere tre vigtige funktioner ud fra det første patent.

Den første funktion er den allerede nævnte, hvor en bevægelsessensor indbygget i kameraet registrerer, hvilken vej billedet bliver taget, og lagrer informationen i billedfilen, så billedet bliver vist rigtigt på andre enheder og i print.

Den anden funktion er, at bevægelsessensoren korrigerer for rystelser. Det er f.eks. smart, når man tager billeder i dunkel belysning, hvis man fotograferer med telelinse, eller hvis man bare har svært ved at holde hænderne i ro, når man fotograferer.

Den tredje funktion er den, der får billedet på dit mobilkamera til at holde sig i ro, når du lægger telefonen vandret. På den måde slipper du for, at billedet på skærmen flimrer frem og tilbage mellem lodret og vandret.

“Du må bruge mit, hvis jeg må bruge dit”
Det kunne måske være blevet en lukrativ forretning for Phase One at sælge licenser til patentet, men virksomheden har valgt en anden strategi, som ikke er ualmindelig inden for elektronikbranchen, nemlig at bruge patentet som løftestang i IPR-forhandlinger.

Med et så bredt anvendt patent står virksomheden stærkt i forhandlinger om brugen af andre producenters patenter

Phase One bruger selv bevægelsessensorteknologien i deres kameraer, men den er ikke et forretningskritisk produkt for virksomheden i sig selv. Det er kameraerne, forretningen er bygget op omkring, og de er ligesom så meget anden elektronik baseret på et væld af patenterede teknologier, som det er væsentligt for Phase One at have adgang til.

Med et så bredt anvendt patent som Phase Ones indbyggede kamerasensorer står virksomheden stærkt i forhandlinger om brugen af andre producenters patenter. Strategien giver Phase One frihed til at udvikle deres state of the art-kameraer med den nyeste teknologi – en konkurrencefordel, som ikke kan opvejes af en eventuel licensindtjening.

Og så har det også den fordel, at vi alle sammen får glæde af teknologien, hver gang vi knipser et billede med mobilen.

Vidste du, at…

  • 80 % af Danmarks voksne
    befolkning har en smartphone?

  • 42 % af de 18-35-årige kun har
    et mobilkamera?

  • 57 % af danskerne tager billeder
    med deres smartphone mindst
    en gang om ugen?