Meat Tomorrow brygger kød i ståltanke

I fremtiden er dine frikadeller måske lavet i et laboratorium. Biotech-startuppen Meat Tomorrow har nemlig udviklet en teknologi, hvor de med stamceller fra levende dyr kan fremstille store mængder kød i ståltanke, ligesom vi kender det fra bryggerierne.

Den første laboratoriefremstillede hakkebøf blev præsenteret af professor Mark Post fra universitetet i Maastricht i 2013. Bøffen kostede 250,000 € at producere, og produktionen tog over tre måneder. Lad os bare sige, at den ikke blev en sællert i køledisken.

Siden er det globale forbrug af kød kun gået én vej: opad. Og det samme er kødproduktionens negative indvirkning på klimaet.

Vi har akut brug for grønnere alternativer til konventionel kødproduktion. Men selvom flere har eksperimenteret med såkaldt kultiveret kød – altså kød dyrket i et laboratorium – har løsningerne ikke været tilstrækkeligt skalerbare.

Før nu.

Mød Meat Tomorrow

I 2021 fik studiekammeraterne David Valbjørn og Mathias Ankjær en ide. De var inspireret af medicinsk stamcelleforskning og en stor interesse for klimaudfordringer, og de spurgte sig selv:

Kan vi bruge stamceller til at fremstille store mængder kød i ståltanke?

Gennem flere ihærdige forsøg med at udvikle en teknologi der gør det umulige muligt, er der nu gode udsigter for fremtiden. Netop den innovative teknologi blev grundlaget for biotech-virksomheden Meat Tomorrow og sikrede dem Plougmann Vingtofts IP Matters donation i 2023.

Mathias Ankjær og David Valbjørn, medstiftere af Meat Tomorrow

”Vi kunne se, at der var en teknologi, der ikke var helt udviklet, så vi kunne være nogle af de første, og vi kunne bidrage positivt til den grønne omstilling. Det var den perfekte blanding af alt det, vi gerne ville arbejde med,” siger David Valbjørn, der er co-founder og CEO i Meat Tomorrow.

Ifølge beregninger fra det svenske analyseinstitut CE Delft kan laboratoriefremstillet kød reducere CO2-udledning med 52 % og arealforbrug med 72 % sammenlignet med konventionel kødproduktion.

Stamcellernes potentiale

Med Meat Tomorrows teknologi kan ganske få stamceller fra et levende dyr blive til flere tons kød i et laboratorium. Stamceller er nemlig pluripotente celler. Det vil sige, at de har potentiale til at udvikle sig til en hvilken som helst type celle.

Det banebrydende i Meat Tomorrows teknologi er, at de ved hjælp af en række signalmolekyler kan stabilisere de flydende stamceller på deres pluripotente stadie.

”Teknologien skal kunne skaleres, så vi kan producere mange tons kød. På det pluripotente stadie deler cellerne sig allerhurtigst, så ved at stabilisere dem på det stadie, kan vi producere hurtigere,” forklarer David Valbjørn.

Først når Meat Tomorrow har opnået en tilstrækkeligt stor masse, differentierer de stamcellerne i muskler, fedt osv. På den måde kan de styre den præcise sammensætning af kød og fedt i det færdige produkt.

Eksperthjælp til IP-beskyttelse var kærkommen

David og Mathias var allerede fra starten klar over, at de havde en teknologi, der skulle patenteres, både for at beskytte teknologien og for at kunne tiltrække venture kapital. Udfordringen var at finde midlerne til patentrådgivning. Her faldt Plougmann Vingtofts IP Matters donation på et tørt sted:

”Vi har meget høje driftsomkostninger, fordi vi skal leje os ind på laboratorier. Vi har heldigvis haft god vind i sejlene med at få fondsmidler, men vi vil allerhelst bruge vores penge til forskning. Så det gav god mening at søge IP Matters-donationen,” siger David Valbjørn.

David og Mathias havde sammen med deres erfarne co-founders Henning Kempf og Jonathan Niclis undersøgt, hvilke patenter der fandtes inden for deres felt. De holdt løbende øje med udviklingen, og på den måde kunne de være på forkant, når nye patenter gjorde det nødvendigt at justere deres egen teknologi. Men de vidste også, at de havde brug for eksperthjælp til selve patenteringen.

Plougmann Vingtofts patentrådgivere er eksperter og finder ting, vi ikke har fundet. Der kan være dele af teknologien, man ikke er klar over, kan patenteres. Det er alle pengene værd at minimere risikoen for at begå patentfejl, og det kan man kun gøre ved at hive eksperter ind


David Valbjørn, medstifter af Meat Tomorrow

Han og de andre co-founders har også været glade for, at de ikke behøver spilde tid på at forklare teknologien, for deres rådgivere hos Plougmann Vingtoft har selv en baggrund i biotech.

”Vi kan sagtens gå ned i de helt dybe, tekniske aspekter, og det gør det meget nemmere for os, at vi ikke skal forklare det bagvedliggende i teknologien. Det er de helt med på,” siger David Valbjørn.

Patentprocessen gav overblik over teknologien

Selv med ekspertbistand var patentprocessen en svær øvelse, og det tog Meat Tomorrow næsten et år at samle de rigtige data.

”Men det er også en fed øvelse for virksomheden, for man skal danne sig et samlet billede af den teknologi, man har udviklet. Det er en påmindelse om, hvor langt vi er nået. Det tror jeg, er en god øvelse for alle startups,” slutter David Valbjørn.

Fakta om Meat Tomorrow

Virksomhed: Meat Tomorrow ApS
Stiftet: 2021
Stiftet af: David Valbjørn, Mathias Ankjær, Henning Kempf og Jonathan Niclis
Innovation: Teknologi til at laboratoriefremstille store mængder kød fra stamceller
FN’s verdensmål: #12: Ansvarligt forbrug og produktion, #13: Klimaindsats, #15: Livet på land samt indirekte #14 Livet i havet.

Foto: Adobe Stock

Hvad er IP Matters?

Hvert år frem til 2023 vil Plougmann Vingtoft donere IP-rådgivning til en værdi af 50.000 danske kroner til danske startupvirksomheder, som vi vurderer, kan påvirke et eller flere af FN’s 17 verdensmål.

Sammen med iværksætternetværket Danish Business Angels (DanBAN) udvælger vi en vinder med en overbevisende vision for en bæredygtig fremtid. En virksomhed, som kan få mest muligt ud af vores viden om IP-rettigheder og vores rådgivning om forretningsudvikling.

De virksomheder, som modtager IP Matters-donationen, får adgang til et team af håndplukkede IP-eksperter, der har fagspecifik viden inden for det pågældende forretningsområde.

Mød vores eksperter her.

LÆS OGSÅ: