Yngvik forvandler madaffald til plastik, du kan smide i kompostbunken

Hver dag smider vi, hvad der svarer til 2.000 skraldebiler fulde af plastik i verdens have, søer og floder. I 2060 vil mængden være tredoblet. Men ikke hvis Yngvik har noget at skulle have sagt.

Den lille biotek-startup har udviklet vandopløselig plast, der er fremstillet af madaffald – for hvorfor nøjes med at tackle ét stort miljøproblem, når man kan bekæmpe to?

Den innovative plastteknologi modtog Plougmann Vingtofts IP Matters-donation i 2023.

Bare kom an!

Yngvik blev grundlagt i 2022 af tre deltagere i 2022 OpenInnovation Circularity, en samarbejdsdyst for universitetsstuderende i Danmark: Gorm Carstensen, Catarina Schneider og Miriam Deutschle.

Medstifter og CEO Catarina Schneider forklarer, hvordan de tre studerende i løbet af dysten kom på ideen til hjemmekomposterbar plast og besluttede at videreudvikle teknologien sammen.

“Vi vidste med det samme, at vores teknologi var unik. Der er stort set ingen plast på markedet, der kan kompostere hjemme hos forbrugeren. Især på den nordlige halvkugle er klimaet for koldt til, at bionedbrydelig plast komposterer ordentligt. Det gør vores vandopløselige plastik til den første af sin slags,” siger hun.

Fakta om Yngvik

Grundlagt i: 2022
Grundlagt af: Gorm Carstensen, CTO (til venstre), Catarina Schneider, CEO (i midten), og Miriam Deutschle, CFO (til højre).
Innovation: Hjemmekomposterbar og vand- og jordopløselig plast fremstillet af madaffald
FN’s verdensmål: #9: Industri, innovation og infrastruktur, #12: Ansvarligt forbrug og produktion, #14: Livet i havet, #15: Livet på land

Foto: Adam Hoxeng

Genbrug er god brug

Yngvik indsamler bioaffald fra bryggerier, gårde og andre fødevareproducenter. Gennem en præcisionsfermenteringsproces omdannes bioaffaldet til en plastpolymer kaldet CAL, som enten kan bruges som klæbemiddel eller blive til plastfolie til emballage.

Indtil videre kan filmen erstatte engangsplast i nonfoodemballage til eksempelvis byggematerialer og møbler. Yngviks plastpolymer opløses naturligt i vand eller jord inden for få dage og efterlader ingen plastrester.

“Mine forældre arbejder i byggebranchen, og jeg har med egne øjne set, hvor meget plastaffald fra engangsplastemballage, der går til spilde i industrien. Det er et problem, der er usynligt for de fleste, men som vi og branchen er opsatte på at løse,” siger Catarina Schneider.

IP-behovet pressede sig på

Innovation
Jes Steengaard Hoedt, Patent attorney hos Plougmann Vingtoft (til venstre) & Gorm Carstensen, medstifter & CTO hos Yngvik (til højre).

De tre grundlæggere af Yngvik vidste, at patentering af teknologien var vigtig, men stod i det dilemma, som mange startups møder:

“Vi havde sikret nogle midler til produktudvikling, men vi havde ikke penge til professionel IP-rådgivning, og vi kunne ikke starte pilotprojekter eller skalere vores produktion uden et patent. Vi vidste, at det var et presserende problem, og vi var ret bekymrede over det,” siger Catarina.

Men så vandt de Plougmann Vingtofts årlige IP Matters-donation på 50.000 kroner til IP-rådgivning.

“Det løftede virkelig en byrde fra vores skuldre!” siger Catarina.

Yngvik er nu i gang med at indsende deres første europæiske patent med hjælp fra Plougmann Vingtofts patentrådgivere, hvilket bringer de tre grundlæggere et skridt tættere på at opfylde deres vision om en oliefri verden, hvor der ikke findes affald, kun ressourcer.

Hvad er IP Matters?

Hvert år frem til 2030 donerer Plougmann Vingtoft IP-rådgivning til en værdi af 50.000 kroner til en dansk startup, som vi vurderer, kan påvirke et eller flere af FN’s 17 verdensmål.

Med hjælp fra iværksætternetværket Danish Business Angels (DanBAN) udvælger vi en vinder med en overbevisende vision for en bæredygtig fremtid. Den startup, der kan få mest muligt ud af vores viden om IPR samt vores rådgivning om forretningsudvikling.

De virksomheder, der modtager IP Matters-donationen, har adgang til et team af håndplukkede IP-eksperter, der er fagspecialister inden for det relevante forretningsområde.

Du kan møde vores eksperter her

LÆS OGSÅ: