Vinder af IP Matters 2022: Yuman vil udvikle fremtidens assistent til sygeplejersker

I samarbejde med DanBan uddeler Plougmann Vingtoft hvert år frem til 2030 ekspertrådgivning til en værdi af 50.000 kroner til særligt udvalgte startups, der bidrager til et eller flere af FN’s 17 verdensmål. En af modtagerne er Yuman, som udvikler assisterende robotter til at aflaste sygeplejersker.

Travlhed er en af de største årsager til, at en stor del af sygeplejerskerne på de danske sygehuse og hospitaler mistrives i deres arbejde. Samtidig er sundhedssektoren stærkt udfordret på rekruttering, og WHO estimerer, at verden har brug for yderligere ni millioner sygeplejersker og jordmødre i 2030 for at nå FN’s Verdensmål #3 om sundhed og trivsel. Det stiller store krav til, at sygeplejerskerne både i dag og i fremtiden løber hurtigere og når mere på mindre tid. Resultatet? Dårligere kvalitet i arbejdet og mindre tid til den egentlige kerneopgave: At pleje og drage omsorg for patienterne.

Heldigvis er der hjælp at hente fra virksomheden Yuman: En early-stage startup, som har sat sig for at udvikle innovative robotter, der kan fungere som sygeplejerskernes assistenter ved at lette transporten af bl.a. mad, sengetøj og medicinsk udstyr. Med robotterne får sygeplejerskerne mere tid hos patienterne, som både øger arbejdsglæden og forebygger udbrændthed blandt de hårdtprøvede sygeplejersker.

Med deres innovative robotløsning bidrager Yuman til FN’s verdensmål #3, #8 og #9, hvor særligt koblingen mellem anstændige arbejdsforhold, højere produktivitet og bæredygtig innovation er det, der driver CEO og co-founder af Yuman, Sara Lopez Alaguero og hendes co-founder Andrei Chirtoaca:

– Vores foreløbige undersøgelser viser, at på en gennemsnitlig dag bruger en sygeplejerske 37 procent af tiden på at gå frem og tilbage med ting til patienterne. Men med hjælp fra vores robotter kan en stor del af den tid skæres væk, og sygeplejersken kan i stedet bruge tiden mere effektivt hos patienten, fortæller Sara Lopez Alaguero.

Viden om IP-beskyttelse skal ruste forretningen

Yuman er en af de fire heldige vindere af årets IP Matters-donation. Præmien lyder på 50.000 kroner til IP-rådgivning hos Plougmann Vingtoft, som giver adgang til et hold af håndplukkede IPR-eksperter med fagspecifik viden på det relevante forretningsområde.

– Vi er meget stolte af at have vundet! IP-rådgivning er en stor udgift for en startup på vores stadie, hvor hver en krone skal bruges rigtigt, så det betyder rigtig meget, siger Sara Lopez Alaguero og uddyber, hvordan ekspertrådgivningen fra Plougmann Vingtoft skal bruges:

– Vi søgte donationen, fordi vi udvikler en meget kompleks løsning, og vi har ikke nok viden om, hvordan vi patenterer den. Derfor har vi brug for at blive klædt på med professionel hjælp til, hvordan vi beskytter vores idé, så den ikke bliver kopieret, og hvilke dele af løsningen vi må dele med omverdenen – eksempelvis når vi præsenterer vores løsning på en konference eller i et investorpitch.

Sara López Alaguero (medstifter af Yuman) og Andrei Chirtoaca (medstifter af Yuman).

Gennem rådgivningen fra Plougmann Vingtoft håber Yuman på at stå stærkere – både over for potentielle investorer og konkurrenter.

Tæt samarbejde med landets hospitaler

Yuman har indtil nu lagt kræfter i at blive klogere på markedet og tale med sygeplejersker fra mere end otte danske sygehuse og hospitaler.

Derudover arbejder de lige nu på at udvikle deres løsning i tæt samarbejde med flere både private og offentlige hospitaler og vil begynde at teste i løbet af januar 2023. Siden februar 2022 har Yuman rejst 2,7 millioner kroner, som de skal bruge på at udvikle teknologien yderligere, vækste teamet og køre pilottests.

I løbet af efteråret 2023 satser Yuman på at have det første MVP (minimum viable product) klar som et udgangspunkt til at introducere robotterne til flere danske sygehuse og hjælpe sygeplejersker over hele landet:

– På sigt håber vi på at kunne udvide løsningen til andre områder i sundhedssektoren – eksempelvis på plejecentre og SOSU-området. Derudover har vi ambitioner om at lancere løsningen i resten af Skandinavien og Tyskland. Men vi vil gerne blive i sundhedssektoren, da det er her, vores løsning skaber størst værdi, afslutter Sara Lopez Alaguero.

IP Matters blev senest uddelt i efteråret 2022, hvor fire heldige startups hver modtog en donation på 50.000 kroner til IP-rådgivning.

Læs mere om IP Matters og de øvrige vindere her.

Overvejer din startup IP-beskyttelse? Vi tilbyder altid en times uforpligtende møde med en rådgiver. Kontakt en af vores eksperter her.

LÆS OGSÅ: