Robotto vinder IP Matters med banebrydende droneteknologi

AI-virksomheden Robotto har udviklet en algoritme, som via droner kan identificere skovbrande og sende data tilbage til beredskabet på jorden. Teknologien rummer uanede muligheder og kan også gavne klimaet. Derfor er Robotto en af de fire modtagere af IP Matters 2022 donationen.

Naturbrande er blevet mere og mere hyppige de seneste år. Eksempelvis i Californien, hvor otte af de ti største naturbrande i den amerikanske stats historie har fundet sted de seneste fem år.

Den stigende mængde naturbrande ses tydelig i det globale CO2-regnskab. I 2021 udledte verdens naturbrande således, hvad der svarer til mere end dobbelt så meget CO2 som hele Tyskland. Det har den danske virksomhed Robotto sat sig for at nedbringe. Med Verdensmål #13, der handler om klimaindsatsen, som et klart pejlemærke.

Michael Sørensen (Senior Patent Attorney hos Plougmann Vingtoft) og Kenneth Richard Geipel (stifter af Robotto).

– Klimakrisen er nu et sted, hvor vi ikke bare kan tale om langsigtede mål. Vi skal gøre noget ved det nu, og ikke om ti år eller tredive år. Vores teknologi kan reducere CO2-udslippet fra skovbrande med op til 60 procent, hvilket vil have en enorm indflydelse på klimakrisen, siger Kenneth Richard Geipel, direktør og medstifter af Robotto.

Unik teknologi

Robottos kunstige intelligens kan processere data i realtid via kameraer på droner. Dermed kan droner med Robottos teknologi autonomt afsøge områder, hvor der er naturbrande. På den måde kan beredskabet på jorden få et øjeblikkeligt billede af, hvordan branden udvikler sig, og hvordan den skal bekæmpes. De første resultater viser, at teknologien nedsætter antallet af arbejdstimer ved en naturbrand med 50-70 procent.

Der er tre virksomheder i verden, der beskæftiger sig med det samme som Robotto. Forskellen er dog, at Robotto laver software, som ikke er bundet af andre platforme eller specifikke droner. Det gør løsningen mere fleksibel end konkurrenternes.

Det betyder også, at teknologien kan bruges til meget mere end naturbrande. F.eks. har Robotto indgået et samarbejde med Verdensnaturfonden om overvågning af elefanter i Thailand og med Det Europæiske Rumagentur om at overvåge biomassesiloer på et dansk kraftværk.

– Uanset hvilken virkelighed vi sætter teknologien ind i, er vores algoritme den samme. Den kan trænes til at genkende forskellige ting, siger Kenneth Richard Geipel.

Patent skal bruges til skalering

Med IP Matters-donationen har Robotto vundet rådgivning til en værdi af 50.000 kroner hos Plougmann Vingtoft. Og Kenneth Richard Geipel er allerede klar over, hvad de skal bruges til.

– At registrere et patent vil betyde enormt meget for os. Vi vil gerne skalere, fordi vi har at gøre med et kæmpe problem, der kræver meget kapital at løse, men vi oplever, at investorer spørger os om to ting: omsætning og IP, og lige nu har vi ikke noget IP, siger han og fortsætter:

– Vi har brug for hjælp til at tage det næste skridt, så vi kan beskytte vores teknologi. 50.000 kroner er mange penge for os, og det er positivt, at de er specifikt møntet på IP, som vi har været nødt til at nedprioritere indtil nu.

Drone-lufthavne i fremtiden

Robotto er skabt af de tre bachelorer i robotteknologi Kenneth Richard Geipel, Iuliu Novac og Lucas de Paula. Og selvom virksomheden blot tæller fem ansatte og stadig har til gode at holde sit fire-års jubilæum, har teamet store ambitioner for fremtiden.

– Om fem år er vi en international virksomhed. Dér er vi i gang med det næste skridt i udviklingen, som, jeg tror, vil være autonome drone-lufthavne, som vi kan sende ud til alverdens brændpunkter. Eksempelvis skovbrande eller oliespild, siger Kenneth Richard Geipel.

Dette års IP Matters blev uddelt i efteråret, hvor fire heldige startups blev udnævnt som vindere og hver modtog en donation på 50.000 kroner til IP-rådgivning. Læs mere om IP Matters her.

Overvejer din startup IP-beskyttelse? Vi tilbyder altid en times uforpligtende møde med en rådgiver. Kontakt en af vores eksperter.

LÆS OGSÅ