porkchops teknologi vil revolutionere transport i rummet

Den svenske startup porkchop revolutionerer transport i rummet med ny teknologi. Beskyttelse af de immaterielle rettigheder (IPR) er en vital del af forretningsstrategien.

Tænk, hvis en idé skabt på Jorden, kunne bane vejen for en interplanetarisk økonomi, hvor Jordens befolkning kunne drage fordel af de enorme ressourcer i rummet – sikkert og bæredygtigt. Det er, hvad det svenske rum-startup porkchop arbejder på.

Et team på seks ingeniører baseret i Stockholm har udviklet et system, som kan udføre en række logistiske tjenester i rummet ved brug af elektriske motorer, der blandt andet gør manøvrering og sammenkobling i rummet nemmere.

Matija Milenovic, CEO og medstifter af porkchop

Antallet af små satellitter i rummet stiger i øjeblikket voldsomt. I 2011 blev der sendt 39 satellitter ud i rummet, mens 2020 bød på 1202 nye små satellitter. Men selvom satellitternes størrelse gør det billigere at opsende dem, er det stadig en udfordring at få en lille satellit ind i sin optimale bane på en effektiv måde.  Derfor vil porkchop blandt andet levere en såkaldt “last-mile”-transport til satellitter i rummet. Men først vil de beskytte deres opfindelse.

– Flere og flere virksomheder vil fremadrettet være interesseret i løsninger angående manøvrering til deres satellitter, enten som on-board fremdriftsløsninger eller som in-orbit transportløsninger. Det er derfor vigtigt for os at sikre, at vi kan forblive konkurrencedygtige med denne teknologi i de kommende år, siger Matija Milenovic, CEO og medstifter hos porkchop.

Inspireret af NASA

Navnet porkchop stammer fra et gammelt NASA-udtryk. For flere årtier siden fandt NASA-ingeniører en måde, hvorpå de kunne beregne, hvor meget brændstof, der skulle bruges til interplanetariske rejser, afhængigt af afrejsedagen fra Jorden og ankomstdatoen til destinationen. Resultatet var “porkchop-grafen”, fordi den ligner en saftig svinekotelet.

porkchop har endnu ikke haft behov for at planlægge interplanetariske rejser. Men den 13. januar 2022 var virksomhedens system for første gang i aktion ombord på SpaceX Falcon 9, der var knyttet til en LAIKA-satellit. Målet var at demonstrere virksomhedens Power-Processing Unit (PPU), som er mere effektiv og fylder mindre end traditionelle alternativer.

Som en højteknologisk virksomhed skal porkchop være opmærksom på den teknologiske udvikling, og hvordan de håndterer nye opfindelser for at beskytte deres fremtidige markeder mod konkurrenterne. Fra begyndelsen var Matija og resten af ​​hans team derfor opmærksomme på deres potentielle immaterielle rettigheder, som nu er en grundlæggende del af forretningsstrategien.

– IPR er et kritisk aspekt af vores vækststrategi. Uanset om det drejer sig om patenter, forretningshemmeligheder, know-how eller branding, er det vigtigt at beskytte vores immaterielle værdier. Mange virksomheder taler om deres “økonomiske voldgrav”, når de beskriver, hvordan de vil konkurrere på markedet, og vi mener, at IPR er en afgørende del af vores voldgrav inden for en overskuelig fremtid, siger Matija Milenovic.

Et frugtbart samarbejde

Plougmann Vingtoft hjælper blandt andet porkchop med at beskytte opfindelser, som virksomheden bruger i deres satellitsystemer. En del af samarbejdet har været at skabe og udvikle en IPR-strategi baseret på deres nuværende teknologier, planlagte teknologier og eksisterende IP-rettigheder hos konkurrenterne.

– Teamet hos Plougmann Vingtoft har gjort et fremragende stykke arbejde med at vejlede os om strategiske måder at angribe IP-udvikling på. Deres tekniske baggrund har også gjort det lettere at formidle vores idéer på en forståelig måde. Jeg har nydt at holde kontakten med dem, selv når vi ikke nødvendigvis arbejder på noget specifikt. Bare for at få en forståelse af, hvilke næste skridt vi kunne tage. Fra det indledende udbud til de tidlige drøftelser og indgivelsen af ​​vores første patentansøgning har det været tydeligt, at Plougmann Vingtoft har været de rigtige personer til jobbet, siger Matija Milenovic.

Hos Plougmann Vingtoft har patentrådgiver Esben Bragason haft fornøjelsen af ​​at hjælpe porkchop med at få succes med deres IPR-strategi.

– Det er ekstremt interessant at arbejde med startups, der har udviklet en teknologi, som kan ændre hele branchen. Inden for rumteknologi er der mange ressourcer på spil, og derfor er det ekstremt vigtigt at værne om idéens kommercielle værdi på flere kontinenter. Med porkchops IPR-strategi har vi lagt grundstenen til succes, afslutter han.

Vil du vide mere?

Er du nysgerrig på, hvordan du kan håndhæve dine rettigheder? Vores eksperter har stor erfaring med at rådgive virksomheder om IPR. Kontakt os hvis du ønsker mere information om, hvordan vi kan hjælpe dig.

LÆS OGSÅ: