Den danske femtech-startup UVISA er den seneste modtager af Plougmann Vingtofts årlige donation, IP Matters. Donationen har modnet virksomheden og det tidlige fokus på immaterielle rettigheder gør en stor forskel i dialogen med fremtidige investorer.
Hvert år frem til 2030 afholdes IP Matters, hvor Plougmann Vingtoft donerer ekspertrådgivning til danske start-ups, som bidrager til et eller flere af FN’s 17 verdensmål.
I 2021 var det den danske femtech-start-up UVISA, som vandt og modtog ekspertrådgivning til en værdi af 50.000 DKK. I dag har UVISA indsendt en patentansøgning, der skal beskytte idéen om at behandle underlivssygdomme for kvinder ved hjælp af specifikke former for UV-lys.
– Da vi ansøgte om at deltage i IP Matters, havde vi ingen anelse om, at vi kunne vinde. Men da det skete, blev vi meget overraskede og begyndte at hoppe op og ned af glæde, siger Ella Smoraczewska Harris, som stiftede UVISA sammen med Gizem Simsek og Nicholas Jones og fortsætter:
– Det tager lang tid og kræver mange penge at få et medicinsk produkt på markedet. Derfor har IP fra starten været meget vigtigt for os. Ved at beskytte vores idé kan vi sikre, at ingen andre spillere på markedet kommer og overhaler os indenom.
UVISA vil løse tabubelagt problem
Ella Smoraczewska Harris fik idéen under en forelæsning på DTU. Siden har hun arbejdet på at patentere løsningen, som potentielt kan forbedre behandlingen af underlivssygdomme for en milliard kvinder.
I dag bruges UV-lys mest af tandlæger til at fjerne bakterier i mundhulen, men UVISA har skabt en løsning på størrelse med en tampon, der vil kunne kurere underlivssygdomme som svamp og bakteriel vaginose. Det er sygdomme, som rammer en tredjedel af alle kvinder flere gange i løbet af livet, og som ofte er så tabubelagte, at mange selvmedicinerer, hvilket kan føre til fejlbehandling.
– Behandlingen af de her sygdomme har ikke udviklet sig i 60 år. For hvem går op i, om kvinder har lidt kløe mellem benene? Vores produkt vil løse et virkelig stort samfundsproblem og skabe et alternativ til antibiotika, siger Ella Smoraczewska Harris.
Få midler til IP
De tre UVISA-stiftere har siden stiftelsen levet på SU og havde derfor ikke midlerne til at sætte gang i en patenteringsproces. Derfor var IP Matters donationen helt essentiel for virksomhedens videre færd.
– Patentet var en af vores førsteprioriteter, men vi havde ikke råd til rådgivningen. Så IP Matters var virkelig vigtig for os. Ekspertrådgivningen, vi modtog, dækkede udgifterne til den første patentansøgning, og arbejdet med Plougmann Vingtoft har været exceptionelt. De har været enormt hjælpsomme og tilgængelige, og de hepper stadig på os fra sidelinjen, siger Ella Smoraczewska Harris og fortsætter:
– Patentverdenen kræver helt unik viden. Det er vigtigt at strukturere ansøgningen korrekt, bruge de rigtige ord og indfange præcist, hvad patentet skal være. Det var enormt vigtigt for os, at vi havde tillid til, at Plougmann Vingtoft havde fuldkommen styr på tingene, og at vi trygt kunne lægge vores skæbne i deres hænder.
En løftestang til investeringer
UVISAs patentansøgning blev indsendt i februar 2022, og hvis alt går som planlagt, har virksomheden registreret sit første patent inden for tre år efter stiftelsen. I dag står det klart for Ella Smoraczewska Harris, at det tidlige fokus på immaterielle rettigheder er blevet en løftestang, UVISA kan benytte, når de taler med potentielle investorer.
– Når vi mødes med investorer i dag, kan vi med selvtillid i stemmen sige, at vi har fuldstændig styr på vores IP. Det gør et tydeligt indtryk på investorerne, og det skaber en interesse omkring os, som ikke eksisterede før, siger hun
I år uddeles IP Matters for fjerde gang, og Ella Smoraczewska Harris har følgende råd til de virksomheder, som drømmer om at komme i betragtning.
– Hvis du har en idé, som adresserer en vigtigt samfundsmæssig udfordring, og du gerne vil beskytte den, er IP Matters en oplagt mulighed, siger hun.
Er du interesseret i at deltage i IP Matters 2022?