Danske startups nøler på IP og misser investeringsmuligheder

Er du klar til at blive kopieret? Er du klar til at se konkurrenter løbe med funding, som kunne have været din? Nyt fokusområde hos Plougmann Vingtoft, en af landets førende virksomheder inden for IP-rådgivning, skal sætte IP på dagsordenen hos danske startups. Målet er at rydde ud i myter og gøre viden om IP-rettigheder let tilgængeligt.

Patenter, varemærker og designbeskyttelse. For mange klinger det både tørt og som noget, der kan vente, til man har flere penge på kontoen. Men blandt vores eksperter og de investorer, vi samarbejder med, er analysen klokkeklar: Alt for mange startups kommer for sent i gang med deres IP-strategi, og det begrænser deres muligheder for funding.

Innovation i Danmark boomer, men alt for mange glemmer deres IP-rettigheder, og det kan blive dyrt senere hen. Når du laver din IP-strategi, bliver du tvunget til at overveje, om der er behov for at beskytte dit brand, et produkts funktionalitet eller et bestemt design. Måske er det slet ikke nødvendigt med en særlig juridisk beskyttelse, men skal din forretningsplan holde vand, skal du som minimum have overvejet dit til- eller fravalg af IP-rettigheder


Finn Strøm Madsen, adm. direktør i Plougmann Vingtoft

Hos Kim Neel Wyon, investor og medlem af Danish Business Angels (DanBAN), er der ingen tvivl om, at IP-rettigheder er én af de afgørende parametre, når han overvejer, om en startup er værd af investere i:

IP er ét af flere kort, du har brug for at have på hånden, når du skal rejse investeringer. Hvis du mangler IP-kortet er det som at spille med handicap


Kim Neel Wyon, investor og medlem af Danish Business Angels (DanBAN)

Han anbefaler, at man som startup prioriterer at få rådgivning i IP-strategi på samme måde, som man helt naturligt rådfører sig hos sin advokat eller revisor. Det behøver ikke være et stort og omkostningstungt projekt, lyder det fra den danske investor.

Watch the interview here:

Patentsystemet skal fremme innovation

Markedet for IP-rettigheder er omgærdet af myter som ”det er for dyrt”, ”det er besværligt” og ”det er kun store virksomheder, der har brug for patenter”, og det er derfor, Plougmann Vingtoft nu vil rydde op i myter og skabe klarhed over, hvordan man som startup forholder sig til emnet.

”Patentsystemet er etableret for at fremme innovation, og det er vores opgave at omsætte til tider kompliceret, juridisk stof, til rådgivning der er med til at bygge forretning”, fortæller Finn Strøm Madsen, adm. direktør i Plougmann Vingtoft.

Plougmann Vingtofts IP-rådgivere hjælper hver dag virksomheder med at beskytte deres forretning, så de kan gå på markedet uden at blive overhalet indenom af konkurrenter. Det nye fokusområde er skudt i gang i efteråret 2019, hvor man bl.a. under overskriften ”IP Matters” forpligter sig til hvert år at donere rådgivning svarende til 50.000 kroner til en dansk startup, der kan gøre noget godt i verden. 

Artiklen blev bragt i Børsen Tech 28/10/2019.

LÆS OGSÅ: