3 grunde til, at startups skal have styr på IP-rettigheder, før de rejser penge

DanBAN-investor Kim Neel Wyon giver dig 3 gode grunde til, at IP-rettigheder kan booste dine muligheder, når din startup rejser penge.

Hvis du har styr på rettighederne til dine idéer, kan du bedre forhandle med partners og konkurrere effektivt mod store spillere på markedet. Derfor er IP-rettigheder en vigtig del af den cocktail, der skal til for, at din start-up kan få succes.

Ifølge investor Kim Neel Wyon, som er medlem af investornetværket DanBAN (Danish Business Angels), er der dog mange startups, der ”glemmer” at tænke IPR ind i forretningsmodellen, og det kan have negative konsekvenser for virksomhedens konkurrenceevne.

”Iværksættere er typisk så passionerede omkring udviklingen af deres idé, at IP-rettigheder bliver skubbet i baggrunden. Men hvis du ikke har styr på IP-strategi, hvordan kan investorer så forvente, at du har styr på resten af virksomheden?” spørger Kim Neel Wyon retorisk.

Læs også: Stærk IP strategi sikrer dansk biotek-virksomhed investorkapital

Kim Neel Wyon er medlem af investornetværket Danish Business Angels

I denne artikel giver han tre grunde til, hvorfor det er vigtigt, at du tænker IP-rettigheder ind fra starten af din virksomheds rejse, så du kan sikre, at virksomheden opnår størst mulig værdi og tiltrækker de mest værdifulde investorer.

1. Du får frihed til at udvikle idéen

Første skridt mod at have styr på sine IP-rettigheder vil ofte være at foretage en Freedom To Operate (FTO). Det kan være en mindre eller større analyse af, hvad der ellers findes af beskyttede patenter, varemærker og designs inden for dit forretningsområde.

Jo grundigere FTO’en er, desto sikrere er du på, at du ikke krænker andres rettigheder. Samtidig giver denne analysefase stor viden om både økosystemer, konkurrenter og fremtidsmuligheder, hvilket er en fordel i kampen for investorkroner.

”Det fine ved en FTO er, at du få svar på utrolig meget. Der er nogle, der går i gang med at investere millioner uden at have undersøgt konkurrencesituationen, fordi de troede, det kunne vente. Men det kan sagtens være, at der sidder andre teams rundt omkring i verden, som arbejder på næsten det samme produkt, med IP der kan blokere for din service. Derfor er det vigtigt at undersøge dette til bunds tidligt i processen, før du går i dialog med investorer,” siger Kim Neel Wyon og tilføjer:

”En FTO er simpelthen en basal hygiejne-faktor for enhver teknologisk virksomhed.”

2. Du kan bygge en langsigtet forretningsplan

Når du har dannet dig et overblik over konkurrencesituationen omkring din idé, kan du begynde at udarbejde en langsigtet strategi. Det er et vigtigt aspekt i jagten på investorkroner.

”Når du taler med investorer, er det IP-strategien, der skal være på plads – ikke nødvendigvis rettighederne. En IP-strategi gør dig stærkere i samtalen med investorer, og så vil det altid være lettere at rejse penge,” siger Kim Neel Wyon.

Han foreslår, at virksomheden samler personer med de rette kompetencer inden for IP-rettigheder for at få sparring til at udvikle strategien.

”Man skal opsøge folk, som har gjort det før. For eksempel erfarne investorer eller IP-rådgivere. Det er vigtigt at tænke langsigtet, og hvis du ikke har mentorer, som kan hjælpe dig, kan det blive både svært og dyrt,” siger Kim Neel Wyon.

3. Du bliver rustet til at kæmpe imod konkurrencen

Startups kan desværre ikke føle sig sikre, selvom de har registret deres patent, varemærke eller design. Historien har vist, at større spillere, der er interesserede i din idé, kan finde på at true med at indstævne virksomheden for patentkrænkelse, og derfor vil mange investorer fokusere på, at du har en klar strategi for, hvordan du står imod dette pres.

”Du kan ikke bare tegne et patent og så lægge dig i seng. Du skal være klar til at følge det til dørs. Derfor skal du kunne sætte et team, der kan forsvare dit patent, siger Kim Neel Wyon og tilføjer:

”Det vil de fleste erfarne investorer kunne hjælpe med, og det kan gøre en kæmpe forskel for din virksomhed.”

Vind IPR-rådgivning for 50.000

Hvis du vil øge mulighederne for, at din start-up lever op til investorernes krav til IPR, kan du søge Plougmann Vingtofts årlige donation af IP-rådgivning, som går under navnet IP Matters.

Målet med IP Matters er at gøre danske virksomheder i stand til at gøre en forskel for den globale, bæredygtige udvikling. Hvert år frem mod 2030 donerer Plougmann Vingtoft ekspertrådgivning til en værdi af 50.000 kroner til et udvalgt dansk start-up, som kan bidrage væsentligt til et eller flere af FN’s 17 verdensmål.

Udvælgelsen af årets vinder af IP Matters sker i samarbejde med investornetværket Danish Business Angels, og der er netop nu åbent for ansøgninger.  

Læs mere om IP Matters her og ansøg allerede i dag.

LÆS OGSÅ: