3 grunde til at politikerne ikke bør opløse vaccinepatenter

Er det en fordel at opløse patenter på vacciner, nu hvor knapheden truer, og vaccineplanen skrider? Det korte svar er nej, og her er argumenterne.

Knapheden af vacciner har ledt til et politisk ønske om at tvangsopløse vaccinepatenter.

5. maj meldte USA’s Præsident Joe Biden ud, at vaccinepatenter skal midlertidigt opløses med argumentet om, at befolkninger i mellem- og lavindskomstlande kan vaccineres hurtigere, og at ”COVID-19 pandemiens ekstraordinære omstændigheder kræver ekstraordinære tiltag.”

Tiltaget bakkes op af mange medlemmer af WTO (Verdenshandelsorganisationen), og EU’s Kommissionsformand Ursula Von der Leyen har også meldt ud, at EU er klar til at indgå i dialog om emnet (Kilde: BBC)

Den nyeste udvikling i sagen kom onsdag den 9. juni, da et flertal af Europaparlamentarikerne stemte for et forslag om at opløse COVID-19 vaccinepatenterne midlertidigt. Mens parlamentet ikke kan træffe beslutninger på vegne af kommissionen, sender onsdags afstemning et stærkt politisk budskab til kommissionen.

Tanken om hurtigt at kunne vaccinere hele kloden er uden tvivl sympatisk. Men faktum er, at den opstår på et forkert vidensgrundlag og risikerer at hæmme innovationskraften i samfundet, mener Kim Wagner, patentrådgiver og partner i Plougmann Vingtoft.

Her giver han dig tre gode grunde til, at politikerne ikke bør opløse vaccinepatenter.  

1. Vaccinepatenter eksisterer ikke

Patentsystemet kan spores helt tilbage til middelalderen, hvor royale personligheder udstak eksklusive rettigheder til håndværkere med helt specielle evner. Formålet var at sikre, at håndværkernes originale idéer blev belønnet med, at ingen ustraffet kunne stjæle dem.

Patenter beskytter altså idéer. Men forestillingen om at et enkelt patent dækker over en hel vaccine er helt misforstået. Ifølge Kim Wagner, skal man se COVID-19 vaccinerne i et helt andet lys.

Læs også: Ekspert om Bidens ophæv patentet-udmelding: »I mine øjne er det ikke andet end et politisk statement«

”Der findes ikke et Pfizer-BioNTech patent eller et AstraZeneca patent, der dækker deres godkendte vacciner fra A til Z. At opnå et patent er en omfattende proces, som ikke kan gennemføres på et år. Men der er uden tvivl en masse delelementer af vaccinen, som er patenteret. Det er ligesom biler. De består af rigtig mange patenterede delelementer. Men ligesom der ikke er et patent, der dækker hele den nye BMW eller Mercedes, findes der heller ikke patenter, der dækker specifikke COVID-19 vacciner,” fortæller han.

2. Det tager for lang tid

En ny producent, der vil kopiere et patent, får svært ved at opnå de nødvendige faciliteter og godkendelser inden for en rimelig tidsperiode, mener Kim Wagner.

”Et patent er ikke en bageopskrift, man bare lige kan følge. Selv hvis det var muligt at tvangsopløse Pfizer-BioNTechs vaccinepatent og lægge alle data ud til fri afbenyttelse, skulle man først bygge en fabrik, der skal godkendes af myndighederne. Det vil tage år, før man kan komme i gang med at producere de nødvendige mængder,” siger han og tilføjer:

”Mange etablerede medicinalfirmaer har været i gang med at udvikle en COVID-19 vaccine i et år allerede. Med tiden vil vi se endnu flere vacciner, og så vil knapheden forsvinde. Det samme vil debatten om tvangsopløsninger af patenter,” siger Kim Wagner.

3. Patenter fremmer innovation

Grundlæggende kan patenter opfattes som en overenskomstaftale mellem virksomhed og samfund. Producenten udvikler en ny teknologi til gavn for samfundet og som en slags belønning opnår selskabet eksklusivitet over teknologien i en årrække. Overenskomsten er essentiel for at drive innovation i samfundet, og Kim Wagner gruer for, hvad der vil ske, hvis denne praksis bliver obstrueret.

”Vi kan ikke have en effektiv udvikling af lægemidler, hvis der ikke er mulighed for at opnå eksklusivitet i en periode. Virksomhederne skal garanteres en mulighed for at tjene de mange milliarder, de har lagt i udviklingsfasen, hjem igen,” siger han.

Han mener, at man bør se patentsystemet som en innovationskraft – ikke en barriere. Mange nye og forbedrede produkter bliver nemlig udviklet, fordi patentblokeringer tvinger virksomheder til at tænke ud af boksen.

”Det gamle ordsprog om, at nød lærer nøgen kvinde at spinde, gælder også i patentsystemet. Innovationen sikres kun ved, at virksomheder bliver tvunget til at tænke nyt,” siger Kim Wagner og fortsætter:

”Vi kunne aldrig være nået til det teknologiske stadie, som vi var på i marts 2020, hvis ikke vi havde haft patentsystemet. Patentsystemet er helt centralt for, at vi kan udvikle vacciner ekstraordinært hurtigt i dag, og jeg kan ikke se, hvorfor man skulle ændre på det.”

Kontakt os

Hos Plougmann Vingtoft tror vi på innovationen, som patentsystemet skaber. Har du spørgsmål om patenter eller andre typer af IP-rettigheder, så tøv ikke med at kontakte vores eksperter.

Vi er førende på området og tager gerne en snak om mulighederne for at beskytte dine ideer.

LÆS OGSÅ: