Fupregninger og falske opkrævninger er fortsat et problem

Headerbillede: Cattu / Pixabay.com

I Plougmann Vingtoft har vi på det seneste set en stigning i forespørgsler omkring falske opkrævninger for IPR-ydelser så som patentfornyelser, designfornyelser og varemærkeregistreringer.
Det er et tilbagevendende problem og svindlerne bliver kun mere rutinerede.

Derfor råder vi jer til at være opmærksomme på vildledende breve, særligt breve som kommer med almindelig post. Herunder lister vi tre gode råd, der kan være til hjælp.

  1. Undersøg om afsender er en officiel kilde
    Ofte forekommer der små sproglige ændringer i myndighedens navn eller logo. Dette kunne eksempelvis være, at WIPO (World Intellectual Property Organization) blev skrevet som “World Intelligent Property Office”. Eller at WIPO blevet skrevet som WIPP – World Intellectual Property Publishers ovenikøbet med brug af et logo der kan forveksles med WIPO’s logo:falske opkrævninger
  2. Læs det med småt
    De falske breve indeholder ofte opkrævninger for ansøgning om optagelse i værdiløse registre, som intet har at gøre med de officielle registre.
  3. Husk myndighedernes sædvanlige procedure
    Du vil aldrig modtage direkte regninger eller breve der anmoder om direkte betaling, hvis du som rettighedshaver har en rådgiver, som bistår dig over for den givne myndighed.

 

Eksempler på fupregninger, falske loger og myndighedsnavne:

Oplysningerne omkring registrerede rettigheder så som patenter, varemærker og designs og svindlerne kender derfor ofte både sagsnumre, varemærket eller navnet på opfinderen, hvilket gør brevene særdeles troværdige. To af myndighederne på IPR-området, World Intellectual Property Organization (WIPO) og Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret – EUIPO (tidligere kendt som OHIM), har lange lister med eksempler på falske opkrævninger. Se dem her:

EUIPOs eksempler

WIPOs eksempler


Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget? Eller har du brug for hjælp til en specifik situation? Så kontakt en af vores eksperter som kan findes her.

LÆS OGSÅ: Brexits effekt på EU-varemærker og -designrettigheder


LÆS OGSÅ:SMV’er undervurderer vigtigheden af IPR