Planteavlere i endnu et “patent-limbo”

Headerbillede: eduardo_jaeger/Unsplash.com

Planteavlere har længe oplevet stor usikkerhed omkring patentering af deres planter, og nu finder de igen sig selv som en lus mellem to negle.

I 2010 besluttede den Europæiske Patentmyndighed (EPO), at patentkrav, der angår processer til fremstilling af planter, skulle undtages fra patentbeskyttelse, såfremt disse processer var baseret på seksuel krydsning af planter. Ifølge EPO bør disse processer nemlig betragtes som ”overvejende biologiske processer”, og derfor er de ikke patenterbare. Anderledes ser det ud, hvis processerne inkluderer et trin, hvor genetisk materiale aktivt overføres til plantegenomet.

Tilbage i 2010 var det dog stadig uklart for planteavlerne, hvorvidt en plante, der er produceret (udelukkende) gennem en ”overvejende biologisk proces”, ligeledes skulle være undtaget fra patentbeskyttelse. I 2015 besluttede EPO at planter produceret gennem en ”overvejende biologisk proces” faktisk er patenterbare – i hvert fald principielt.

I december 2016 kommenterer EPO igen på denne problematik, og de skriver:

”Alle sager, der står for at skulle behandles ved EPO, og hvor beslutningen afhænger helt og aldeles af patenterbarhed af planter eller dyr skabt ved overvejende biologiske processer, vil blive holdt ex officio. Dette vedrører tilfælde, hvor genstanden for opfindelse er en plante eller et dyr”

Du kan læse hele den officielle rapport her

Kommentaren er baseret på en bekendtgørelse fra EU Kommissionen, som bemærker at intentionen med ”biotek-direktivet” (Et EU direktiv fra 1998 om juridisk beskyttelse af bioteknologiske opfindelser), var at ekskludere patentering af planter skabt ved ”overvejende biologiske processer”.

Det lader derfor til, at biotek-direktivet” peger i en retning, mens EPO peger i en anden, når det kommer til patentering planter produceret ved ”overvejende biologiske processer”.
Kort sagt betyder det, at planteavlerne må lade deres skæbne i EPOs hænder, og afvente hvordan myndigheden vælger at håndtere denne uoverensstemmelse.

Har du spørgsmål angående dette? Så er du velkommen til at kontakte vores eksperter på området: Lasse Ringhofer og Camilla Kiørboe.

Vi vil holde et åbent øje med situationen og holde dig opdateret via vores blog.

Læs også: Patentering af naturbaserede produkter i USA