På rundtur i 100 års dansk opfindermentalitet

Headerbillede: Jelleke Vanooteghem / Unsplash.com

I Danmark har vi altid været dygtige til at finde på, og lige nu er vi placeret som nummer fire på listen over Europas mest innovative lande. Et nyt spændende formidlingsprojekt på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør hjulpet på vej af Plougmann Vingtofts eksperter sætter fokus på Danmark som opfinderland og understreger, hvor vigtigt det er at beskytte sine gode idéer.

I disse måneder arbejder Danmarks Tekniske Museum på højtryk for at få digitaliseret og kvalificeret en række meget forskellige opfindelser, der gennem de seneste 100 år er dumpet ind af brevsprækken hos de danske patentmyndigheder. Det gør de bl.a. for at undgå, at de mange interessante og kreative opfindelser går i glemmebogen, og fordi nutidens og fremtidens opfindere kan lære en masse ved at se på de (oftest dyrt købte) erfaringer, andre opfindere har sig gjort i tidens løb.

Innovationschef på Danmarks Tekniske Museum, Signe Skov-Hansen, forklarer, at man ved at se på gamle patentbeskrivelser kan fremskynde processen, når man selv er ved at udvikle et produkt og få det beskyttet. ”Det er blandt andet derfor, at vi her på museet er så interesserede i at få den danske opfinderhistorie ud til vores publikum, så man kan lade sig inspirere og stå på skuldrene af danskere, som har opfundet noget mere eller mindre genialt”, siger hun til Politiken.

Ikke alle opfindelser har lige stor succes…

Samlingen på Danmarks Tekniske Museum rummer godt 2.500 patent- eller designanmeldte opfindelser, der består af alt fra verdensberømte succesopfindelser som LEGO-klodsen og LE KLINTs lampeskærm til prototyper af idéer, som aldrig fik det gennembrud, de oprindeligt var tiltænkt – herunder ”kvælerkraven”, der blev opfundet for at beskytte folk mod strangulering i forbindelse med den såkaldte ”Lassobande”, der var berygtet i 1930’ernes København.


Den danske designerlampe fra LE KLINT, kendetegnet ved sine simple og bløde former, er et godt eksempel på dansk design, der har hittet stort i både ind- og udland. Foto: LE KLINT

De mange forskellige opfindelser viser også nogle af de mange faldgruber, der lurer, når man har med udvikling af nye idéer at gøre. For eksempel støder man på historien om den danske opfinder, der opfandt bobleplasten. Desværre solgte han rettighederne til idéen alt for billigt til en tysk virksomhed, inden resten af verden nåede at få øjnene op for den geniale opfindelse og gik dermed glip af, hvad der kunnet være blevet til en milliardforretning.

Plougmann Vingtoft med som patentekspert

Plougmann Vingtofts CEO, Annette Siewert Lindgreen, og vores Senior Patent Attorney og partner, Per Jørgen Nygreen, er involveret i arbejdet med udstillingen på Danmarks Tekniske Museum. De bidrager med deres store viden om hele patentsystemet og hjælper med at undersøge, hvilke af de mange patentansøgninger, der senere har udviklet sig til kommercielle successer. Håbet er at kunne være med til at indkredse, hvad der kendetegner en god opfindelse og belyse, hvad man som opfinder bør have øje for, når man skal forvandle sine innovative idéer til en god forretning.

Læs artiklen ”Kvælerkraven og ålehovedafhugningsmaskinen” om det nye projekt bragt i Politiken den 29. maj her (kræver Politiken-abonnement).

LÆS OGSÅ: