Brexits effekt på EU-varemærker og -designrettigheder

Den 1. januar 2021 forlader Storbritannien endegyldigt EU, og det får betydning for registrerede EU varemærker og designregistreringer. Her er det, du skal være opmærksom på som rettighedshaver.

Registrerede EU-varemærker og -designs inkl.  designeringer

Hvis du ejer et EU-varemærke eller -design, der har status som ”registreret” d. 1 januar 2021, vil du automatisk få tilsvarende rettigheder i UK. Du skal ikke betale officielle gebyrer, og du skal ikke gøre noget aktivt for at opnå rettigheder i UK. Dine nye rettigheder i UK får tildelt samme datoer etc., som dine eksisterende EU rettigheder.

Du skal dog være opmærksom på, at dine rettigheder får et nyt ansøgningsnummer, hvorefter de registrerede EU-varemærker eller designs ikke længere omfatter UK.

Det er vigtigt, at du før 1. januar 2021 har opdateret dine EU rettigheder med korrekt indehavernavn og adresse, da alle data fra EU rettigheden gengives i den klonede britiske rettighed. Desuden bør du overveje, om de IP-aftaler, som gælder for EU, eventuelt skal tilrettes, så de også omfatter UK.

EU varemærke- og -designansøgninger inkl. designeringer

Hvis du ejer et EU-varemærke eller design, der endnu ikke har status som ”registreret” d. 1 januar 2021, har du ni måneder til at beslutte, om du ønsker en tilsvarende ansøgning for UK med samme ansøgningsdato etc. som din EU-ansøgning. Hvis du ønsker en tilsvarende UK-ansøgning, skal du betale ansøgningsgebyrer, og myndighederne i UK vil herefter vurdere din ansøgning som en national UK ansøgning.

Indsigelse mod EU varemærker

Indsigelse mod et EU varemærke fremsættes før mærket er registreret, og der er derfor stadig tale om en ansøgning af EU varemærket. EU ansøgninger bliver klonet til nationale britiske ansøgninger, hvis ansøger opfylder kravene om at betale ansøgningsgebyr og har givet tilladelse til at ansøgningen også bliver behandlet af den britiske myndighed frem til 30. september 2021.

Fornyelse af registrerede EU rettigheder inkl. designationer

Hvis fornyelsesfristen for dine EU-rettigheder ligger før 1. januar 2021, og du vælger at forny dine rettigheder, vil fornyelsen også gælde for tilsvarende UK rettigheder.

Hvis fornyelsesfristen for dine EU-rettigheder ligger den 1. januar 2021 eller derefter, skal EU-rettigheder og UK-rettigheder fornys separat.

Kontakt Plougmann Vingtoft

Plougmann Vingtoft tilbyder skræddersyet rådgivning til varemærke- og designkunder. Hvis du har spørgsmål omkring IP-rettigheder i forbindelse med Brexit, står vores eksperter til rådighed. Kontakt vores eksperter her.

LÆS OGSÅ: