Patentering af naturbaserede produkter i USA

Headerbillede: domeckopol / Pixabay.com

Indtil for nylig var barren for, hvad der kunne patenteres i USA defineret af ”anything under the sun that is made by man”. Men efter en række skelsættende sager i den amerikanske højesteret er dette mantra ikke længere retvisende.

Den amerikanske patentmyndighed, USPTO, fremsatte i december 2014 nye retningslinjer for patenterbarhed af naturbaserede produkter under ”35 USC § 101”. Retningslinjerne er beskrevet i Interim Guidance on Patent Subject Matter Eligibility, der er en vejledning til hvordan de amerikanske sagsbehandlere skal afgøre hvorvidt et patentkrav er ekskluderet fra patenterbarhed eller ej.

De nye retningslinjer, der senest er blevet opdateret i maj 2016, kan dog være svære at fortolke for life science- og farmavirksomheder, der ønsker at komme ind på det amerikanske marked. Derfor forsøger vores patentrådgivere Andreas Lauge Christensen (Ph.d. i bioteknologi) og Jan Mondrup Pedersen (Ph.d. i kemi) i nedenstående artikel, at udrede rationalet bag og betydningen af de nye indvendinger mod naturbaserede produkter.

Vores eksperter uddyber bl.a. de forskellige trin, der indgår i den nye Mayo-test for patenterbarhed, og hvordan man skal forholde sig til den amerikanske retspraksis. Derudover serveres de fire mest væsentlige hovedtræk fra USPTO’s eksempler vedrørende naturbaserede produkter.

Artiklen blev bragt i september-nummeret af Dansk Biotek og kan tilgås herunder:

ARTIKEL: Patentering af naturbaserede produkter i USA