Pas på falske varemærkebreve i ferien!

På trods af de efterårslignende temperaturer så står sommerferien lige for døren, og medarbejderne drager så småt ud i sommerferielandet eller mod varmere himmelstrøg. Det betyder, at der byttes rundt på rutinerne og opgavefordelingen på kontorerne rundt omkring.

Modsat kollegaerne holder svindlerne dog IKKE sommerferie. Det er derimod deres højsæson. Hvis du overtager ansvaret for at åbne en kollegas post eller er ferieafløser, så er det derfor ekstra vigtigt, at du er på vagt over for fupregninger.

Vi giver dig en hurtig oversigt over, hvilke breve (ja, regningerne for varemærkeregistreringer kommer rent faktisk med gammeldags brevpost) du skal være ekstra på vagt over for både i sommerferien og fremover.

Hvem står bag de falske varemærkebreve og -regninger?

Kalenderen siger 2015, og svindlerne bliver kun mere og mere organiserede og udspekulerede. Derfor vil du også opleve, at brevene som regel ser meget professionelle og troværdige ud og har fået påført både logoer, firmanavne etc.

På trods af det professionelle ydre, har disse fupfirmaer intet at gøre med officielle instanser for varemærke- og designregistrering inden for EU. Det er derfor vigtigt, at du som modtager af disse breve ikke udleverer oplysninger af nogen art til afsenderne eller sender regningen videre til økonomiafdelingen – uanset hvad de måtte bede om betaling for.

Som sagt kan det være uhyre vanskeligt at kende forskel på et svindelbrev og et brev sendt fra en varemærkemyndighed.

Typisk er der tale om små sproglige ændringer, så OHIM – “Office for Harmonization in the Internal Market (Trade marks and designs)” bliver til “Organization for Harmonizing in the Internal Market”. OHIM er for resten navnet på den myndighed, som udsteder varemærkeregistreringer i Europa og har til huse i den spanske by Alicante.

Der er med andre ord tale om ændringer, der kan være svære at gennemskue for alle, som ikke har regelmæssig kontakt med disse instanser.

Vigtigt tip!

Bemærk, at myndighederne aldrig sender regninger eller breve, der kræver direkte betaling til varemærke- eller designindehavere, hvis indehaveren har en rådgiver, som har bistået dem over for myndigheden.

Hvad gør du, hvis du får regninger eller breve fra et firma, du ikke kender?

  • Betal eller godkend aldrig en regning uden at lytte til din sunde fornuft.
  • Tjek, hvilken service eller ydelse du bliver opkrævet for.
  • Undersøg, hvilket firma henvendelsen stammer fra.

Hvis du stadig er i tvivl om rigtigheden, skal du henvend dig til en professionel IP-rådgiver, der kan hjælpe dig med at afgøre, om der er tale om svindel eller ej.

Du kan se mange flere eksempler på forfalskede logoer og myndighedsnavne her.

Har du spørgsmål? Hvis du vil høre mere om fupbrevene, så ring til vores varemærkeafdeling og få hjælp af en af vores rådgivere. Ring til os på: (+45) 33 63 93 00 eller find en oversigt over alle vores eksperter her

Læs det forrige blogopslag om særprægede varemærker, hvis du missede det i sidste uge eller bare lige vil have det genopfrisket.