Ny europæisk designpris ser dagens lys

Headerbillede: Karlo Pušić/Pexels.com

Den 30. november uddeles DesignEuropa-prisen for første gang. Prisuddelingen finder sted ved en stor ceremoni i Milano, og er indstiftet af EUIPO (Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret).

DesignEuropa-prisen skal markere og ære den store betydning designindustrien har for vækst og innovation i EU. Ifølge Patent- og Varemærkestyrelsen står design-aktive virksomheder nemlig for 12,2% af beskæftigelsen i EU og de producerer op mod 13% af EUs BNP. EUIPO ser dermed god grund til at fejre og ære innovative designvirksomheder med en fælleseuropæisk designpris.

”Denne pris vil være en hyldest til talentfulde formgivere i nyskabende virksomheder, for hvem intellektuel ejendom er et nøgleaktiv”, siger harmoniseringskontorets formand, António Campino.

Om DesignEuropa prisen

Prisen er inddelt i flere kategorier: Første kategori er kaldt ’industri’ og dækker virksomheder med flere end 50 ansatte og en omsætning over 10 mio. EUR. Anden kategori er de små nystartede virksomheder med færre end 50 ansatte og en omsætninger under 10 mio. EUR. Slutteligt er der en særlig pris for en livslang indsats – den såkaldte Lifetime Achievement award.

Der er både mulighed for at indsende eget design eller nominere en anden virksomhed, og finalisterne bliver herefter udvalgt af juryen, der består af udvalgte medlemmer indenfor handel, design og IPR.

Se dette års nominerede og læs mere om betingelser for at deltage i konkurrence her

 

Design som rettighed

Design er den af de immaterielle rettigheder, der er mest tilgængelig og hurtigst at opnå, og med et europæisk registreret design kan man nu også opnå en pris for sit produkt.

En designregistrering beskytter et produkts udseende og formgivning og giver indehaveren eneret til at markedsføre produkter med det pågældende design i op til 25 år. Registreringen kan enten stå alene eller supplere en patent- og/eller varemærkebeskyttelse af produktet og giver derfor indehaveren god tid til at udnytte designet kommercielt.

Skal din designvirksomhed løbe med prisen næste år?

Danmark har en stolt designtradition, der er præget af lysten til at finde smarte løsninger på hverdagens problemer og ikke mindst skabe funktionelle produkter, der understøttes af en stilbevidst form. Derfor et det oplagt for danske designvirksomheder med gyldigt RCD (Registered Community Design) at søge prisen næste år, og måske opnå muligheden for at blive nævnt og anerkendt i forbindelse med EUIPO i en designpublikation målrettet hele Europa.

Plougmann Vingtoft har selv fornøjelsen af at beskytte designs for virksomheder som bl.a. Stelton og Ferm Living både i Danmark og resten af verden.

Har I et ønske om at beskytte jeres unikke designs? Så kontakt vores erfarne eksperter, som står parat til at skræddersy en løsning specielt til jeres virksomhed.

LÆS OGSÅ: Designbeskyttelse

LÆS OGSÅ: Derfor bør virksomheder beskæftige sig med immaterielle rettigheder