Headerbillede: PublicDomainPictures
Juleaften er lige om hjørnet, og nisser, gran og pebernødder har for længst indtaget de små hjem. Julen indebærer for de fleste danskere også deltagelse i det årlige julegaveræs. For nogle er det nemt at finde den rigtige gave, mens andre kan have svært ved at finde den perfekte og personlige gave til venner og familie. Lige meget hvilken kategori man tilhører, så er én ting dog helt sikker: som forbrugere går vi efter varer, der er forsynet med et varemærke.
Skal kæresten, ægtefællen eller vennen have en blød gave, køber vi DESIGNERS REMIX®, PANDORA®, WOOD WOOD® eller måske TRIUMPH®. Til den sporty type giver vi NIKE® eller måske ADIDAS®, børnene får LEGO® eller SYLVANIAN FAMILIES ® købt i FÆTTER BR®, mens svigermor begaves med ELIZABETH ARDEN® produkter fra MAGASIN®.
FÆTTER BR® blev registreret som varemærke tilbage i 1982. Foto: @BR
Det samme gør sig gældende, når julemiddagen skal forberedes og indtages. Her mæsker vi os nemlig ikke bare i god mad, slik og kager; nej, vi mæsker os i bl.a. CARLS JUL®, ANTON FRITGÅENDE AND® og CLOETTA JULESKUM®.
Man kan derfor gå så vidt som til at sige, at julen er varemærkernes fest. At gøre, se og spise de samme ting med de samme mennesker giver tryghed og skaber sammenhold. Det betyder nemlig, at vi år efter år vender tilbage til de samme varemærker, for ”det hører sig jo til”. Og det er især producenterne af de af efterspurgte julevarer glade for. December måned er altså den tid på året, hvor varemærkerne virkelig skal bevise deres værd.
Konkurrencen om at blive pakken under juletræet, den kolde øl i køleskabet eller kagerne på fadet er nemlig benhård, og i en forbrugsfest som julen jo også er, er det en god forretning at blive genkendt eller være det stykke legetøj i BR® kataloget, alle ønsker sig.
3 egenskaber, der kendetegner et godt julevaremærke
Drømmer du om, at dine varemærker står på julefrokostbordene eller ligger under træet juleaften, så er her nogle grundlæggende kriterier, du skal have på plads, hvis dit varemærke skal kunne stå distancen:
1. Produktet eller firmaet bruges til eller forbindes med jul
Det giver sig selv, at badedyr og solcreme aldrig bliver en juleklassiker, så sats på noget, som forbrugerne kan have glæde af op til jul år efter år.
2. Produkt- eller firmanavnet er let at huske, men er ikke generisk eller beskrivende for produktets funktion
Når du skal finde på et navn til dit produkt, skal du vælge noget, som forbrugerne kan huske nede i forretningen (eller når de søger på GOOGLE®). Men navnet må ikke være for generisk, for så kan du ikke få det registreret som varemærke. Du skal f.eks. ikke kalde din juleøl for LÆKKER ØL. Andre ølproducenter skal have lov til at bruge de almindelige ord til at beskrive deres øl.
3. Undersøg at ingen andre bruger et lignende varemærke for et produkt i samme kategori
Inden du bruger penge på markedsføring og varemærkeansøgninger, er det altid en god ide at undersøge, om andre bruger navnet i forvejen, eller om andre bruger et navn, der kan forveksles med dit navn. Du kan få professionel hjælp af vores varemærkeeksperter til at lave en indledende undersøgelse, hvis du vil være helt sikker, men du kan også præve at søge selv her.
LÆS OGSÅ: Få hjælp til varemærkeregistrering