Er din nye kollektion klar til at erobre verden?

Headerbillede: Freestock.com

Kollektionen nærmer sig det perfekte. Websitet med tilhørende webshop står knivskarpt, din INSTAGRAM® er klar til ’likes’, og modeugen har kun givet dig mere blod på tanden. Du er kort sagt parat til at introducere dit brand til verden.

Men så sker der noget uventet. Én i dit netværk har gjort dig opmærksom på, at der findes et andet produkt på markedet, som sælges under et navn, der sandsynligvis kan forveksles med dit. Eller måske er du begyndt at sælge dine designs i udlandet, hvor du flittigt kaprer markedsandele, da du pludselig modtager et venligt men bestemt brev fra en advokat, som beder dig skifte navnet på din virksomhed, fordi du krænker en andens varemærkerettighed.

Det sker desværre ofte, at iværksættere og virksomheder bringer et produkt på markedet uden at undersøge deres råderum og uden at sikre sig, at der ikke allerede eksisterer et tilsvarende produkt under et lignende varemærke.

Undersøg om varemærket er i brug – også i udlandet

Et klassisk eksempel på hvad der kan ske, hvis man glemmer at undersøge forholdene, før man sender sit produkt på markedet, er kasketmageren Silas Gärtner, der siden 2013 har produceret kasketter af luksusmaterialer som tweed, læder og fiskeskind.

Silas startede sin virksomhed under navnet ”Sigar”, fordi det passede godt til hans eget navn og hatteunivers. Men da han søgte en EU-varemærkeregistrering i 2015, gjorde et stort tysk firma indsigelser og forbød ham at markedsføre sig på navnet. Silas måtte derfor starte på en frisk og søgte i den anledning professionel rådgivning til at udforme en varemærkestrategi. Efter en længere kamp har han nu heldigvis succes under navnet Wilgart.

SIGARHATS_1600x1000_saks
Silas i værkstedet med sine Wilgart-kasketter

Spillereglerne for beskyttelse af rettigheder er med andre ord værd at undersøge, før du introducerer dine designs for omverdenen, dette gælder både i modeindustrien og enhver anden industri, der lever af sine iværksættere.

Læs mere om kasketmagerens erfaringer her

Sørg for at sikre dit varemærke på flere markeder

Det er en god idé at få sikret dit varemærke på alle de markeder, du forestiller dig at arbejde med i det lange perspektiv, ellers kan du ende med at skulle betale for rettighederne til dit eget navn senere hen.

Det oplevede Bruuns Bazaar i 2009, da de søgte ind på det kinesiske marked. Her måtte de konstatere, at nogen var kommet dem i forkøbet og havde registreret varemærket i Kina, før den danske virksomhed selv havde påtænkt produktion og salg i landet. Varemærke-tyveri eller ej, så blev Bruuns Bazaar sat tilbage i deres strategiplan og endte med at betale dyre lærepenge for at få rettigheden til deres eget navn.

SIGARHATS_1600x1000_saks
Foto: Unsplash.com

Noget lignende skete for danske Wood Wood, som også måtte købe retten til sit eget navn, da de opdagede, at det var registreret af andre brugere. En amerikaner havde købt sig til Wood Wood som online-domæne uden at kende til det danske tøjdesign, mens en kineser ejede varemærket i Kina, sandsynligvis med vished om, at det kunne blive en indbringende forretning for ham. Danske Wood Wood endte med at opsøge begge ejere og købe rettighederne til navnet for at sikre deres varemærke på globalt plan.

Hvordan tjekker jeg, om mit navn er ledigt?

  • Du kan søge i søgemaskinen GOOGLE® eller lignende.
  • Du kan søge i CVR-registeret over danske registrerede selskaber.
  • Du kan også søge i TMView som er en stor database over registrerede varemærker.
  • Du kan også spørge en professionel rådgiver – vejledning koster mindre end du måske går og tror.

Professionel rådgivning betaler sig

Hvis du en dag får brug for at involvere investorer i virksomheden, har det stor betydning, om du har lagt nogle tanker i at få produktet beskyttet. Det samme gælder, hvis du ønsker at sælge – en varemærkeregistrering øger nemlig værdien af din virksomhed.

Læs mere: Få hjælp til varemærkeregistrering

Du er også velkommen til at kontakte vores varemærkeeksperter for en uforpligtende snak om, hvordan din virksomhed bedst kan sikre sig mod kopister og erobre verden.