Headerbillede: janeb13 / Pixabay.com
Er små virksomheder efterhånden blevet lige så magtfulde som de store? Og skal de store virksomheder fremover tænke sig om en ekstra gang, inden de starter en sag mod mindre virksomheder, som måske krænker deres immaterielle rettigheder? Svaret blafrer nok lidt i vinden, men faktum er, at de mindre virksomheder står væsentligt stærkere end tidligere efter de sociale mediers indtog. Et næsten helt frisk eksempel på denne øgede magt var, da virksomheden HOLLY’S® valgte at trække et sagsanlæg tilbage mod bloggeren Mascha Vang, som sammen med sin datter havde lanceret børnetøjsmærket HOLLIE NOLIA®. Mascha havde i indlægget “Jeg er blevet sagsøgt, og skal i retten!” på sin blog ytret stor utilfredshed med HOLLY’S®’ sagsanlæg, og med opbakning fra sin store følgerskare bragte hun konkurrenten HOLLY’S® ud i en storm af endeløs modvind, der endte med, at HOLLY’S® droppede sagen kort tid efter.
David og Goliat er blevet mere lige
Spørgsmålet handler måske ikke længere om, hvorvidt man er en stor eller lille virksomhed, men mere om man som virksomhed er aktiv på de sociale medier. Sagen Mascha Vang vs. HOLLY’S® sender i hvert fald et vigtigt signal til alle størrelser af virksomheder om, at de sociale medier udfordrer det traditionelle billede af den lille, magtesløse iværksætter overfor de store, stygge brands. Striden mellem HOLLY’S® og HOLLIE NOLIA® er ikke enkeltstående, men den viser tydeligt, hvor magtfuldt et redskab de sociale medier er blevet.
Et andet eksempel er sagen med keramikeren Anne Black, som hev supermarkedskæden NETTO® i retten for at kopiere hendes vaser. Her gjorde Anne brug af sin FACEBOOK®-side til at skabe opmærksomhed om sin sag, og i løbet af nul komma fem kom NETTO® i ugunst på platformen. Opslaget blev delt med lynets hast og var pludseligt en del af flere diskussioner. Hvorvidt det har haft den samme uheldige effekt for NETTO® vides endnu ikke, da sagen stadig kører, men det kan hurtigt udledes, at både FACEBOOK®, blogs og lignede medier er et vigtigt talerør for både kunder og følgere.
Sociale medier kan ikke længere ignoreres
Om man hedder Mascha Vang eller Anne Black, NETTO® eller HOLLY’S®, så vil det bedste altid være at sikre sine rettigheder med en varemærkeregistrering eller ved opbygning af et stærkt brand. Men noget tyder dog på, at selv de største virksomheder i første omgang bør genoverveje deres strategier og vælge dialogens vej, frem for blot at bruse frem med diverse sagsanlæg. Gør man ikke det, bliver man hurtigere og nemmere offer for forbrugernes skiftende adfærd og holdninger.
Vores råd til virksomheder, som er aktive på de sociale medier, er:
- Registrér de varemærker, som virksomheden bruger i sin markedsføring, herunder markedsføring på sociale medier
- Overvåg, evt. ved brug af GOOGLE ALERT™, relevante varemærker
- Vælg jeres kampe med omhu og bevar roen, og hav i baghovedet at internettets hukommelse kan være kortsigtet: “here today – gone tomorrow”
- Hav et beredskab parat, så I kan reagere hurtigt, hvis virksomheden kommer ud i en “shitstorm”
Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt sikrer dine rettigheder på de sociale medier, så bistår vi gerne med udarbejdelsen af en SoMe-politik og giver dig råd om de nyeste og seneste tiltag på området.
INFOBOKS
62 %[1] af danskerne brugte Facebook dagligt i 2016. Så hvis du vil i kontakt med de potentielt 3.476.000[2] månedlige brugere, så opret dig og begynd at dele din virksomheds gøren og laden med andre end blot personalet.
God deling!
[1],[2] http://www.socialemedier.dk/sociale-medier-2016-i-danmark/
LÆS OGSÅ: Skal dine ansatte slå sig løs på sociale medier?
LÆS OGSÅ: Findes der strategiske domænenavne, som du bør erhverve?