Beskyt dit varemærke – også efter registrering!

Headerbillede: Pixabay.com

Varemærkeregistreringen er i hus – hvad nu?

Ja, så begynder det virkelige arbejde.

Efter en kort, eller måske længere, proces er registreringen af varemærket endelig på plads. Registreringsbeviset, udstedt af myndighederne som tegn på eneretten, skinner i al sin glans med officielle stempler og fint layout.

Men hvad kan man egentligt bruge en varemærkeregistrering til?

Med en varemærkeregistrering kan du forhindre at andre bruger et identisk eller lignende varemærke inden for din branche. På denne måde skaffer du dig et spillerum i markedet, som du kan bruge til at bygge dit image og goodwill op og sprede kendskabet til dine produkter og tjenester.

Men er det tilstrækkeligt at få mærket registreret og så lade det blive ved det? Nej, naturligvis ikke.

Reagér med det samme, hvis dit varemærke bliver krænket

Et beskyttet varemærke er et godt våben at have i hånden, hvis man vil have succes med sin forretning, men der må gøres en del ting før våbenet er effektivt.

Et varemærke skal fx beskyttes kontinuerligt, også efter registrering. Det er derfor meget vigtigt, at du er opmærksom på om konkurrenterne krænker dit varemærke og reagerer på det hurtigst muligt.

Hvis du passivt tillader at andre sælger varer med samme eller tilsvarende kendetegn som dine varer og tjenester, kan den goodwill, du har arbejdet så hårdt for at få oparbejdet eller er i færd med at bygge op, vise sig at gå tabt. I vores branche kalder vi den situation at ét produkt lukrerer på et andet produkts kvaliteter for ”en lækage i ens eget marked”. Og det skader logisk nok ens produktomdømme. På samme måde er det farligt hvis forbrugerne køber et decideret ”kopiprodukt” som til forveksling ligner dit produkt, men som ikke har samme standarder og derfor ikke lever op til forbrugerens forventninger.

Den hellige grav er ikke velforvaret med en varemærkeregistrering

Hvordan får du så overblik over potentielle krænkelser af dit varemærke?

Jo, du følger med og overvåger dit varemærke og udviklingen på dit marked.

Mange tror fejlagtigt, at myndighederne passer på ens varemærke, når det er blevet registreret. Desværre forholder det sig ikke sådan, i hvert fald ikke i Danmark eller ved EU-myndigheden. Du har med andre ord selv ansvaret for at beskytte og overvåge dit varemærke.

Men fortvivl ej. Der er flere måder hvorpå du kan passe på og sikre dit varemærke:

  • Overvågning: Igangsæt overvågning af varemærkeregistreringer i de lande du synes er relevante for din virksomhed.
  • Du kan selv søge på dit mærke på f.eks. TMview eller (mere sikkert) du kan få en professionel rådgiver til at sætte en målrettet overvågning op og vurdere om der er varemærkeregistreringer du skal være på vagt overfor.
  • Overvågning på internettet: Det er en rigtig god idé at opsætte en overvågning på internettet, f.eks. gennem GOOGLE® Alerts (GOOGLE® Underretninger). På den måde for du automatisk besked når dit produkt, navn eller tjeneste omtales på nettet – ganske gratis.
  • Toldovervågning: Du kan opsætte en toldovervågning, hvor tolderne i f.eks. Danmark eller EU holder øje med og adviserer dig eller din varemærkerådgiver hvis dine varer og mærker bliver piratkopierede og forsøgt importeret til Danmark eller EU.
  • Bevågenhed: Det er vigtigt at du følger med i hvad der sker på dit eget marked via branchenyheder, avisnyheder, fagblade og via egne forhandlere/sælgere ude i markedet.

Hvad gør du hvis du opdager en krænkelse af dit varemærke?

Svaret på dette spørgsmål afhænger både af det geografiske sted og hvem der krænker dit varemærke, da man i visse lande, så som England og USA, skal være meget opmærksom på hvordan man skriver til potentielle krænkere for ikke at pådrage sig et erstatningsansvar.

Men det gode råd er først selv at forsøge at tage en uformel kontakt til krænkeren og gøre opmærksom på  at du har registreret dit varemærke og derfor har eneret til at bruge dette for de aktuelle varer og tjenester. Du kan herefter med denne begrundelse høfligt bede om at den uautoriserede brug stoppes med umiddelbar virkning.

Har du et registreringsbevis, står du endnu bedre i en sådan situation, da du netop kan bevise at myndigheden i det pågældende land har givet dig eneret til dit varemærke.

Indimellem er en sådan henvendelse – virksomhed til virksomhed – nok til at krænkeren stopper brugen, men af og til skal man gå hårdere til værks. Og det er så der vi kommer ind i billedet.

Har du spørgsmål til varemærkeregistrering, hvordan du overvåger dit varemærke eller står du i en krænkelsessituation, så tøv ikke med at kontakte os.

LÆS OGSÅ: Er dit varemærke klar til at erobre verden?
LÆS OGSÅ: Beskyt dine produkter mod kopiering med et EU-varemærke