Sommeren er så småt ved at være forbi, og har du været på ferie, har du formentligt også oplevet, hvordan det er muligt at købe diverse kopiprodukter fx i en græsk museumsshop eller på et tøjmarked i Thailand. Det er let at lade sig friste af kopierne, men set med rettighedsbriller er piratkopiering og varemærkeforfalskning et stort problem i Europa og betyder tab af arbejdspladser og enorme summer for den enkelte virksomhed. EU-varemærker kan være en del af løsningen.
Fakta om kopivarer
I april 2015 udkom Europols “2015 Situation Report on counterfeiting in the European Union”. Rapporten konkluderer, at produktionen af kopivarer er et stigende problem, og at især internettet har været med til at give kopifirmaerne frit spil til at sælge kopierede produkter direkte til de europæiske forbrugerne.
Derudover er selve produktionen af kopivarer inden for EU stigende. Det er dog stadig Kina, der har førertrøjen på og står for fremstillingen af over 2/3 af de kopierede varer, mens lande som Indien og Tyrkiet har specialiseret sig i at kopiere medicin, parfume og kosmetik.
Ifølge Europa-Kommissionens statistik fra 2013 konfiskerede toldmyndighederne i Europa næsten 36 mio. varer med en markedsværdi på over 760 mio. euro, altså næsten 5,7 mia. DKK). I Danmark blev der i 2015 konfiskeret 51.021 kopivarer til en værdi af 172 mio. kr, og friske tal fra EU skønner, at alene kopiering af tøj og sko årligt koster danske virksomheder 2,7 mia. kr, hvilket svarer til 1.750 arbejdspladser (tallene hentet fra DR-programmet “Penge” sendt den 28. september 2016).
Tallene og statistikkerne siger det hele, så der er rigtig god grund til at tage kopiering af dine produkter seriøst. Men hvilke tiltag kan du gøre for at undgå kopiering af dine varer?
En historie fra det virkelige liv: “Reddet af et stærkt tredimensionelt EU-varemærke”
En af de virksomheder, som kæmper med kopiering af deres produkter, er den danske legetøjsgigant LEGO®. Senest i juni måned 2015 vandt LEGO® en stor sag mod det britiske kopifirma Best Lock Construction, som i årevis har kopieret de velkendte LEGO®-mænd/kvinder.
Som resultat af sagen, har LEGO® nu endelig fået EU-domstolens ord for, at Best Lock ikke må sælge deres kopiprodukter af LEGO®-mand/kvinden på de europæiske markeder. LEGO® har samtidigt fået rettens ord for, at Best Lock fremadrettet skal ændre deres udformning af figurerne, hvis de ønsker at sælge i Europa. Dette forbud havde ikke været muligt uden et stærkt tredimensionelt EU-varemærke af figuren fra LEGO®.
LEGO® har mange patenter, men desværre er en del af de oprindelige patenter udløbet, og derfor har LEGO® oplevet et stigende antal sager med kopivarer, hvor konkurrenter forsøger at lukrere på virksomhedens brand og store succes. Ét af de midler, som LEGO® har taget i brug i kampen mod kopiprodukter, er varemærkebeskyttelse, og det er bestemt et godt træk, for hvor patenter udløber efter 20 år, så kan en varemærkebeskyttelse vare for evigt og derved give produkter beskyttelse i hele deres levetid.
Læs mere om vores patentrådgivning her
Hvorfor er et EU-varemærke så stærkt?
Hvis du ligesom LEGO® sælger dine produkter over hele Europa, er et EU-varemærke en supergod måde at beskytte dine varer på. Dette skyldes, at der er tale om én central registrering for hele EU. Du skal således kun administrere og forny én overordnet registrering i stedet for at indsende registreringer i flere forskellige europæiske lande.
En EU-varemærkeregistrering er en god strategi, men der kan også være store fordele ved at lægge ud med en registrering i Danmark. Når man så har sin registrering på plads i EU-landene, kan man så begynde at kigge ud over EU’s grænser til de lande rundt om i verden, hvor du har kommercielle interesser. Men det er en anden historie…
Lige meget hvad, er det altid en rigtig god løsning, at du lægger en strategi for dine varemærker. Dette kan gøres sammen med én af vores rådgivere for at finde den bedste løsning.
Sådan forebygger du kopiering!
Det kan være vanskeligt at forhindre, at nogle kopierer dine varer, men der er en række forholdsregler, du kan tage, så du meget nemmere sikrer dine rettigheder og produkter. Har du ligesom LEGO® lavet en stærk varemærkebeskyttelse på dine produkter, vil du stå markant bedre i en potentiel kopisag.
Her får du fire gode råd til at beskytte din virksomhed mod kopiering af dine produkter:
- Hold øje med dit marked. Det er aldrig en dårlig idé at følge med i reklamer og detailhandlen – både den digitale og den analoge.
- Lav en langsigtet strategi for dine varemærker. Uanset om du skal have en dansk varemærkebeskyttelse, et EU-varemærke eller et internationalt varemærke, er det vigtigt at have en strategi for, hvilke lande du skal varemærkeregistrere i.
- Opret en varemærkeovervågning. En overvågning af dit varemærke giver dig mulighed for at reagere hurtigt over for kopister, som forsøger at registrere dit varemærke i andre lande.
- Opsæt en toldovervågning på relevante markeder. En toldovervågning kan gælde for Danmark eller hele EU, og overvågningen er et vigtigt værktøj i håndteringen af kopivarer. Via toldovervågningen vil du få besked, når tolden har tilbageholdt mistænkte kopivarer. Hermed får du mulighed for at reagere og tage de nødvendige skridt mod at få importen af kopivarer til Europa stoppet – inden det er for sent.
LÆS OGSÅ: Beskyt dit varemærke mod kopiering eller misbrug
LÆS OGSÅ: Undgå forfalskede varemærker og piratkopier på nettet