Emne
OBI Medical

Smertelindrende algoritmer

Spørg vores eksperter

Peter Sørensen

European Patent Attorney, Partner

MSc Physics & Chemistry

Kan matematik få blodprøver til at gøre mindre ondt? Ja, er svaret, hvis man spørger folkene bag medicinal virksomheden OBI Medical i Nordjylland og de patienter, der har haft glæde af virksomhedens v-TAC®-software.

I Nordjylland har OBI Medicals forskere udviklet en teknologi, der gør det muligt at beregne arterielle blodgasser ud fra en helt almindelig veneblodprøve. Teknologien sparer ikke bare patienterne for smerter, men letter også arbejdet for personalet. Sammen med Plougmann Vingtofts IPR-eksperter har OBI Medical taget patent på teknologien og er ved at rulle konceptet ud i flere lande verden over.

Bare et lille prik
Når man på hospitalerne skal måle iltningen og syre-basebalancen i patienternes blod, har man indtil for få år siden været nødt til at tage en blodprøve fra pulsåren i håndleddet, fordi blodet her kommer friskt iltet fra hjertet og lungerne. Denne type blodprøver er smertefulde for patienten og besværlige og tidskrævende for det kliniske personale, da prøven kun må tages af en læge, og det ofte er nødvendigt at stikke flere gange.

 

Når man som startup skal tiltrække kapital, er det en forudsætning, at idéen og produktet er beskyttet via et patent

 

Forskere fra Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet gik derfor sammen om at udvikle en metode til at beregne de samme tal ud fra en almindelig veneblodprøve taget ved albueleddet – ligesom de blodprøver, de fleste kender fra besøg hos egen læge.

Resultatet blev v-TAC®-software baseret på en matematisk algoritme, der kan beregne indholdet af blodgasser direkte fra veneblodet. Softwaren kan kobles direkte til hospitalets eksisterende måleudstyr og printe rapporter fra hospitalets egne printere.

For patienterne betyder det, at de slipper for de smertefulde pulsåreblodprøver, at de hurtigt kan få taget blodprøver og dermed hurtigere få den rette behandling. Samtidig letter det arbejdet for personalet, der ikke behøver vente på en læge, da de almindelige veneblodprøver kan tages af både læger, sygeplejersker, bioanalytikere og laboranter, og lægerne får mere tid til deres andre opgaver.

Fra idé til forretningssucces
I 2002 stiftede forskerne virksomheden OBI Medical og kontaktede tidligt i processen Plougmann Vingtoft for at få hjælp til at beskytte deres idé og tiltrække investorer.

“Når man som startup skal tiltrække kapital, er det en forudsætning, at idéen og produktet er beskyttet via et patent og/eller en varemærkebeskyttelse. Det kræver investorerne ganske enkelt. Derfor har det også været afgørende for os, at vi har haft professionelle rådgivere inde over vores produkt helt fra starten,” fortæller administrerende direktør for OBI Medical, Bjarne Flou.

Den nystartede medicinalvirksomhed var ikke bare opsat på at beskytte deres idé, men også at sikre sig, at den faktisk var unik og nyskabende. At investere massivt i at udvikle og markedsføre teknologien bare for at opdage, at andre allerede havde lavet noget lignende, var ikke en risiko, OBI Medical ville løbe. Derfor lavede Plougmann Vingtoft en såkaldt freedom-to-operate-undersøgelse for virksomheden, der handler om at afdække en risiko for, at noget kan gå galt undervejs, herunder om konkurrenter sidder med dominerede patentrettigheder på ens eget produkt.

Det fremsynede fokus på patent- og varemærkebeskyttelse gav pote, og med penge fra investorer som Vækstfonden, Innovationsfonden og Markedsmodningsfonden kunne OBI Medical lancere v-TAC kommercielt.

 

 

Kontakt os

healthcare@pv.dk