Forskere fra biotekvirksomheden Chr. Hansen brugte i 1980’erne deres indgående viden om mælkesyrebakterier til at skabe en serie af unikke malolaktiske bakteriekulturer til vinindustrien. Med hjælp fra Plougmann Vingtofts dedikerede patentrådgivere blev opfindelsen ikke bare et beskyttet patent, der sikrede Chr. Hansen en førende position på markedet, men også en indbringende forretning i form af licensaftaler.
Ost og vin går hånd i hånd … Siden 1874 har Chr. Hansen specialiseret sig i enzymer og bakteriekulturer til mejeriindustrien, f.eks. osteløbe, mælkesyrebakterier til yoghurt og ost og probiotika baseret på mikroorganismer. At det skulle komme vinindustrien til gode, kan nok undre, men faktisk spiller mælkesyrebakterier en lige så vigtig rolle i vin som i yoghurt og ost, nærmere bestemt i vinens malolaktiske gæring.
Udfordringen ved at fremstille laboratoriedyrkede malolaktiske bakterier er, at vinens høje syre- og alkoholindhold gør det til et meget fjendtligt miljø for bakterierne at opholde sig i, og de første kommercielle bakteriekulturer på markedet var ustabile med lav resistens over for vinens surhedsgrad. Sagt på en anden måde, så var de simpelthen ikke særligt effektive.
Ud fra den indgående viden om mikroorganismer og bakteriekulturer, som Chr. Hansen havde opbygget gennem et lille århundrede, udviklede virksomhedens forskere en metode til at udvælge de mest robuste malolaktiske bakterier ved at udsætte bakterierne for barske forhold under produktionen. De bakterier, der overlever, er så robuste, at de har en overlevelsesgrad på mindst 70 % og kan podes direkte i vinmosten i form af frysetørret granulat.
Et patent med pondus
I 1980’erne var patentering inden for biotekindustrien stadig et relativt nyt fænomen, men der var en spirende interesse blandt virksomhederne for at beskytte deres forretningskritiske idéer.
“Chr. Hansen var begyndt at arbejde med patenter i det små, især inden for enzymer til mejeriindustrien. Enzymområdet var generelt længere fremme med patenter. Organisationen var åben over for patenter, men var i en tidlig fase, og patenter var stadig op til den enkelte forsker”, fortæller Iben Haasum, ph.d. og senior director for IPR & Licensing hos Chr. Hansen.
Patentet på de malolaktiske bakterier viste sammen med andre af Chr. Hansens vigtige patenter, at patentering ikke bare var en god beskyttelse af virksomhedens idéer, men også en god forretning.
Chr. Hansens modenhedsrejse mod mere strategisk patentering blev hjulpet godt på vej af Plougmann Vingtofts rådgivere, der gennem årene hjalp virksomheden med at udtage flere patenter og flere licensaftaler og udarbejde en IPR-strategi. I dag er en samlet, professionel IPR-strategi en helt naturlig del af Chr. Hansens forskning og udvikling, og virksomheden har siden 2000 haft egen IPR-afdeling.
Et lille skridt for Chr. Hansen – et stort skridt for vinindustrien
“Udviklingen af de robuste malolaktiske bakterier var en naturlig forlængelse af Chr. Hansens arbejde med mikroorganismer inden for mejeriverdenen, men en revolutionerende teknologi for vinindustrien,” fortæller Iben Haasum.
De robuste bakterier har gjort det meget nemmere for vinproducenterne at styre den malolaktiske gæring, så druernes aroma og smagspotentiale ikke bliver forringet. Det giver færre økonomiske tab, da der ikke er så mange fejlgæringer, og mere tilfredse kunder, fordi de i højere grad kan regne med, at vinen smager, som de forventer.
Så næste gang du nyder et glas beaujolais eller bordeaux, kan du sende en kærlig tanke til Chr. Hansens laboratorier i Hørsholm og til Plougmann Vingtofts patenteksperter, der var med til at gøre de robuste malolaktiske bakteriekulturer til en forretningssucces.